Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът коментира въпроса с обезщетенията на тракийци, а също и отношенията със Северна Македония

Георги Първанов: Държавността у нас е в разпад, трябва да бъде възродена

Държавността в България трябва да бъде възстановена. В момента тя е в тотален разпад. Това каза Георги Първанов, президент в мандат 2002 – 2012 г., при посещението си в Кърджали преди дни.

Той коментира предизборната ситуация в страната. По повод огласеното преместване на паметника на Съветската армия в центъра на столицата, той се върна в спомените си отпреди 30 години и припомни публикуваната през 1990 г. по време също на предизборна кампания, т.нар. Карта на черепите, на която бяха отбелязани затворите и лагерите в социалистическа България. Някои анализатори на процесите от онова време смятат, че тогавашните партии – демократични сили, изгубиха изборите именно заради използването в кампанията си на Картата на черепите. Първанов предрече подобен "урок" и за сегашните политици, които вместо да търсят решения на днешните проблеми, „ровят в миналото и в костите на героите – наши и чужди“.

В Европа има над 4 000 паметници на Съветската армия. Само в Берлин те са 12, като един, внушителен, в центъра на града и държавата ги стопанисва много добре, коментира той. В Унгария има 900 такива паметници. У нас са около 75.

Премахването на паметници не е правилният път. „Пътят на българската държава, общност, нация, не е в това да гледаме в огледалото за обратното виждане. Една от ключовите задачи е да възродим българската държава, българската държавност, защото в момента тя е в тотален разпад“, каза Първанов. Той препоръча в следващия парламент да се пренесе „зрялото, разумното поведение“.

Георги Първанов коментира и икономическата ситуация в страната. По думите му България трябва да има силна армия, но "това не трябва да е за сметка на някои други, крещящи нужди на българската държава и общество". Според мнението му милиардната инвестиция за новите самолети би била по-полезна, ако беше вложена в образование и за развитие на българската икономика. Трябва да се създават условия младите хора да се реализират и остават в родината.

Президентът Първанов коментира в Кърджали и сложната външнополитическа ситуация, в която се намира страната ни. „Ние вместо да сме сред онези, които могат да влияят на европейската политика, ние сме се свили и само чакаме кой ще ни се скара“, изрази недоволство от проявите на намеса във вътрешнополитическия живот от чужди посолства.

Първанов се обяви категорично за прекратяване на военните действия в Украйна. „Аз, като президент, въпреки че бях против войната в Ирак,бях този, който посрещна ковчезите с нашите загинали войничета. Това е най-тежкият, най-драматичният момент в моята политическа и държавническа кариера. Не го пожелавам на никого“, каза той.

Трябват политици с характер, които да поставят и отстояват пред турската държава решаването на въпроса с обезщетенията на тракийските бежанци, изтъкна Първанов. „Темата с обезщетенията на тракийските бежанци трябва да се върне на масата за преговори. Трябват политици с характер, които да са готови да водят този разговор“.

Георги Първанов не подмина и сложните отношения между страната ни и Северна Македония. „Трябва по-гъвкава политика там … Нека да ни вкарат в конституцията, както се бори една част от българските партии и институции, обаче позицията за общата история ние не можем да отстъпим. И това трябваше да бъде сложено на масата за преговори“, каза Първанов.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02