Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Турция е най-предпочитан бизнес партньор според БТПП

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се допълва от Китай, Великобритания, Италия и САЩ.

Важни за родните предприемачи в международен план са партньорствата в сфери като производство и търговия с машини и оборудване, а също храни и напитки, строителството, транспорта и логистиката.

Първенството в класацията Турция дължи на ръста на двустранния стокообмен. По данни на анкетираните фирми, до октомври 2022 г. износът на български стоки за Турция бележи 34% ръст, а вносът е нараснал с 62%, спрямо същия период на 2021 г.


Вижте още

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличава т, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столична община.  "Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профикалтика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали..

публикувано на 29.05.23 в 12:31

Фондация “Кичка Савова” издаде сборник с песни на тракийската народна певица

Ден преди началото на XII-ти Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”, който се проведе в свиленградското село Сладун, от печат излезе сборник с 20 от най-популярните песни на изпълнителката. Това каза на откриването на фестивала Стефка Здравкова, дъщерята на фолклорната певица.  Книжното издание е по идея на фондация “Кичка..

публикувано на 29.05.23 в 12:28

Рекордно количество сребърни накити на стойност над 138 000 лева задържаха на Капитан Андреево

Митническите служители на МП Капитан Андреево задържаха рекордните за тази година близо 20 кг контрабандни сребърни изделия при проверка на микробус. Това съобщиха от пресофиса на Агенция "Митници". Н а 2 май на пункта пристига микробус с турска регистрация. Шофьорът – турски гражданин, представил пред митническите служители документи за..

публикувано на 29.05.23 в 12:05
Иван Гешев

Иван Гешев: Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено

Досъдебното производство, свързано със снимките на чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, е прекратено. Това е потвърдил пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. "Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се..

публикувано на 27.05.23 в 16:29
Бойко Борисов и  Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ - 14 май 2023 г.

В ГЕРБ обсъждат политическата ситуация след изтеклите записи на Радостин Василев

Политическата ситуация, породена от огласяването на записи от заседание на "Продължаваме промяната", ще бъде обсъдена днес от Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ. Въпросните записи пораждат напрежение сред актива на партията на фона на заявеното намерение за съвместно управление с втория мандат за кабинет.  В предстоящото заседание ще участва и..

обновено на 27.05.23 в 13:44

В Славейно ще се състоят Чилови дни

В родопското село Славейно ще се състоят 26-тите „Чилови дни“ посветени на изтъкнатия клиницист проф. Константин Чилов.  Д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в.“Български лекар“, създател на Чиловите дни, припомни, че проф. Чилов е автор на 220 научни публикации във всички области на вътрешната медицина и е създател на българската клинична лаборатория...

публикувано на 27.05.23 в 12:23

Twitter се оттегли от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията

Социалната медия Twitter (Туитър) се е оттеглила от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията в интернет, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия. Това съобщи БТА. Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че "Туитър" е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с..

публикувано на 27.05.23 в 11:29