Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията.

Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково.

Целта е да се обозначи тъй нареченият километър нула – традиция, която съществува в много известни градове. 

Това е началната точка за отчитане на разстоянията между селищата в страната.

На нулевия километър в Хасково ще бъде монтиран месингов елемент. Мястото се намира в парка пред НТС. Работата по изработването на знака е на финала. До седмица може да стане факт и неговия монтаж.„Очаква се информационно-декоративният знак „Километър нула – Хасково“ да се превърне в поредното атрактивно място в центъра на града, което да привлича туристи. Така Хасково ще стане част от семейството на градовете, които имат своя нулев километър. Най-известната от тях е може би „Червената точка“ на Париж, която се намира близо до катедралата „Нотр дам дьо Пари“. Но и други градове като Рим, Мадрид, Москва и Истанбул също имат такива отправни точки“, допълни арх. Драгомир Андонов.

В България нулеви километри имат София, Бургас и Сливен.

„Хасковският нулев километър ще бъде кръг от сплав на месинг и различни метали. На него ще бъдат означени географските координати на Хасково – широчина и дължина, както и надморската височина. Това е пресечната точка на диагоналите на града. Хасково е компактен град. Градският център почти напълно съвпада с идеалния географски и топографски такъв“, допълни арх. Андонов.

Кръглата арт-инсталация ще носи емблемата на Ротари клуб „Хасково - Аида“ и герба на града.

Още за нулевия километър и идеята на Ротари клуб „Хасково - Аида“ може да чуете в звуковия файл:По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

В Златоград подготвят празник на кафето

Общината в Златоград подготвя празник на кафето. Той ще се проведе на 30 юни и 1 юли на площада в родопския град и ще бъде наситен с много културни и музикални събития. "Това е една идея, която възникна преди няколко години, когато разглеждахме архива от стари снимки на стария пазар в Златоград. Попадна ни снимка с камили, разположени точно на..

публикувано на 06.06.23 в 17:46
Александър Симов

Александър Симов: От първия ден това правителството влиза в конфликт с хората

Сред обявените приоритети на бъдещото правителство ги няма истинските приоритети на хората, като битката с цените например. За сметка на това се говори за конституционна реформа, която никой не знае каква точно ще е. Това каза в интервю за Радио Кърджали журналистът Александър Симов. Според него правителството е в конфликт с хората от първия..

публикувано на 06.06.23 в 10:14
Бьорн - Петер Тоссе /в дясно/ показа как норвежец свири българска народна музика

Наследник на викингите представи в Кърджали български фолклор

Наследник на викингите представи в Кърджали българска народна музика. Бьорн – Петер Тоссе е от Норвегия, свири на акордеон, а балканският фолклор е в сърцето му от дете. Всичко започнало, след като малкият Бьорн намерил акордеон в дома на баба си, за който не знае откъде се е появил. Започнал да свири на 8 години. В началото било трудно, защото..

публикувано на 05.06.23 в 14:07
 Георги Пеев

Георги Пеев: Донорството е разказ за живота

"Донорството и трансплантациите са един разговор за живота и колкото нормален е този разговор и колкото повече се говори за това, толкова до повече хора в нашето общество ще стигне, защото няма по-ценно нещо от това да спасиш човешки живот." Това каза за Радио Кърджали журналистът от Хасково Георги Пеев. Разговорът с него се състоя часове преди в..

публикувано на 01.06.23 в 20:55
Мира Баджева

Мира Баджева: Импийчмънт би довел Радев на власт

Парламентарните партии нямат интерес от импийчмънт на президента Румен Радев, в момента това само би му позволило да направи свой политически проект, с който да спечели следващите избори и да управлява, коментира в ефира на Радио Кърджали анализаторът Мира Баджева. Според нея политическото късогледство на кандидатите да управляват не е толкова..

публикувано на 31.05.23 в 14:00
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Политическият елит не е способен да си свърши работата

Като поредна фаза на нещо, започнало дори преди повече от пет години, определи случващото се в държавата в момента политическият коментатор Страхил Делийски в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали. Според него това е неспособността на политическата система да си свърши работата:  " Работата на политическата система е да регулира социалните..

публикувано на 31.05.23 в 10:49

Готвят детското влакче в "Простор" за първи курс на 1 юни

Една от емблемите на Кърджали – детската железница в Парк Простор, трябва да започне курсове в Деня на детето, 1 юни, след двегодишно прекъсване заради ковид-пандемията. За първа година поддръжката и управлението са възложени на общинското предприятие  „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“. Каква е готовността влакчето за тръгне навреме и да..

публикувано на 25.05.23 в 11:58