Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна записването за фолклорния конкурс на Роженския събор

Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Започна записването за фолклорния конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023, който ще се проведе в периода 14 – 16 юли т.г.  

Конкурсът е за любители народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Участието е без такса, като в изявите не се допуска участие на професионалисти. В конкурса могат да  участват и чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор.

 На събора фолклорните изпълнители ще се изявяват на четири сцени.  Програмата на танцови състави и групите за народни обичаи трябва да е 8 мин., на певческите и инструментални групи – 6 мин., а на индивидуалните изпълнители – 5 мин.

 Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, като най-добре представилите се ще получат I-ва, II-ра и III-та награда в отделните категории.

 Заявки за участие ще се приемат до 9 юни 2023 г., включително, на rozhen2023@smolyan.bg или на адрес: гр. Смолян 4700, бул. “България” №12, Община Смолян, Дирекция “Хуманитарни дейности“, за „Рожен-2023”.

 Пълна информация за фолклорния конкурс, неговия статут и заявка за участие по образец са публикувани в сайта на Община Смолян www.smolyan.bg.

 „Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

 Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

 В дните на събора Роженските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. В 12,00 ч. през трите дни  ще се извива Голямото роженско хоро. Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни. Ще се проведе и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.  

 В специализирани изложения посетителите ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

 Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

 Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни официално ще бъде открит новият Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси българското национално знаме

 Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследсво в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

 Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция и Българско национално радио.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46