Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазарки събудиха с празнична песен Кърджали

9
Лазарки наричаха за здраве и благополучие в Кърджали
Снимка: Галина Стефанова

Лазарки огласиха с песни тази сутрин Кърджали. Деветокласнички от ЕГ "Христо Ботев" с ръководител Мария Митрева влязоха в дворове на къщи в града, за да възродят старата българска традиция. Момичетата Елица, Виолета, Михаела, Виктория, Кериме, Ачелия, Моника, Нехир, Андреа и Мария-Анна пяха традиционни песни за празника и наричаха за здраве и благополучие.

Първо влязоха в дома на своята учителка Мила Георгиева, преподавател по немски език. Тя ги посрещна с добре дошли благодари им, че са донесли на дома й добро, даде им по монета с пожелание да са здрави, като желязо и ги покани да извият кръшно хоро насами улицата. Минаваха автомобили, които търпеливо ги изчакваха и им се радваха. През цялото време момичетата бяха придружавани от двама кавалери Езхан и Ефе, които им бяха приготвили импровизирана люлка и стоически подлагаха мъжко рамо, за да се полюлеят момите, както повелява традицията.


Възрастни съседи наизлязоха да погледат и да се порадват на младостта. Те се  умилиха и споделиха през сълзи, че съжаляват, задето в младите си години не са могли да отбелязват старите български обичаи. „Роден съм преди 87 години на Лазаровден“, сподели възрастния стопанин. „Да са живи и здрави, толкова ме зарадваха. Нека да продължават такива обичаи. Хубаво е. красиво е. вълнуващо е. нека да се запази“, допълни съпругата му.

В съседната къща, където, оказа се, има и момък, девойките бяха посрещнати от домакините. Една от тях, Кристина Димитрова, разказа на лазарките поверие за празника. А кошниците на добровестниците бяха напълнени с дарове.

Навсякъде, където влязоха лазарките, домакините посрещнаха с радост благопожеланията и ги одариха, като ги поканиха догодина да не ги пропускат пак.


Момичетата и момчетата минаха по централни улици на Кърджали и достигнаха до пазара. Хора излизаха от магазините и къщите си, за да се порадват на пъстрия момичешки букет. На пазара попяха, полюляха се на празнична люлка и потанцуваха. На хорото им се хванаха даже продавачи и купувачи, тръгнали на пазар в ранната съботна утрин, за да подготвят празничната трапеза. Навсякъде, откъдето минаха лазарките бяха посрещнати с одобрение, усмивка и пожелание да продължат традицията. „Цялата настръхвам. Такава хубава гледка е. аман с тази Америка. Нещо българско да остане. Давайте го по телевизията това, дето го казвам. Какво е това Хелоуин? Ние си имаме такива хубави традиции, останали от старо време. Развълнуваха ме до дъното на душата“, сподели кърджалийка. Навсякъде, щом се появеше пъстрата лазарска група, хората изваждаха телефоните си и ги снимаха.


През цялото време Юлияна, която от години живее в Лондон, съпровождаше момичетата. „Бях много емоционално заредена. Дори се разплаках на първото място, където спряхме, хората като излязоха. Очевидно при мен носталгията е доста силна. Децата ме накараха да се разчувствам. За мен е превъзходно, че традициите се възстановяват и то от млади хора. И сега, в момента, като говоря, очите ми се пълнят, защото, може би, душата има нужда от това“, не скри емоциите си гостенката.


Момичетата пуснаха венците си в реката, както повелява традицията, с пожелание за здраве и благополучие както на тях, самите, така и на всички кърджалийци.  


Накрая обобщиха: „Беше много вълнуващо и забавно. Емоцията е неописуема. Едно изключително преживяване“.

Всеки трябва да усети настроението за Великден още от Лазаровден, от Цветница. Хората им се радваха. И сега се вълнувам, защото видях сълзи от радост в очите на хората“, каза Мария Митрева в отговор на въпрос защо вместо да си стои у дома и да си почива във ваканцията си е направила труда да организира тази емоция на децата си.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32