Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът няма да бърза с връчването на първия мандат за правителство

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство. 

"49-ото НС има нужда от време, за да се приемат най-важните закони и решения", поясни той.

Държавният глава подчерта, че връчването на първия мандат за съставяне на кабинет е от важно значение, но много по-съществено е държавническото отношение на партиите към проблемите.

"Да, важно е времето на връчване на мандата, по-важно е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни. Внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиция за власт", настоя Радев.

Румен Радев добави, че е започнал консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на парламента, за да се изясни тяхната готовност за формиране на правителство, приемането на държавния бюджет и за законодателна дейност.

Според него политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори в нея, призова президентът.  49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори и да няма правителство, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава благодари за искреността на политическите формации по време на консултациите през миналата седмица, на която те са изразили позиции, че парламентът се нуждае от достатъчно технологично време за приемането на бюджета и други важни закони. Президентът посочи и че ако се следват стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, има сериозен риск заложената законодателна рамка да не бъде приета, включително да бъдат опропастени дипломатическите успехи през последните месеци за приемането на България в Шенген още тази година.

На въпрос дали парламентарната работа по приемането на бюджета ще бъде определяща за решението му кога да връчи първия мандат, президентът подчерта, че внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за зрелостта на всички партии в 49-ото Народно събрание с амбиции да управляват. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение, допълни държавният глава.

Президентът присъства на официалната церемония по подписване на декларация, с която България се  присъединява към Европейския алианс за батерии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 18.07.24 в 16:52

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28

Избраха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 13:40

В Гърция предупреждават за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в..

публикувано на 17.07.24 в 12:36
Ръководството на КНСБ се срещна в Кърджали с фирми от индустрията, местна власт и синдикални членове

10 % увеличение на всички заплати в Бюджет 2025 иска КНСБ

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 13:24
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32