Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Апостолов: Книгите-игри разкриват пред героя паралелни вселени

2
Авторът на книги-игри Радослав Апостолов с наградата "Златната Никса"


Вълнуващо ли е да си герой в собствен сюжет? А какво бихте си казали, ако може да избирате съдбата си като главно действащо лице във фентъзи роман. Както и през 90-те, книгите игри набират популярност и у нас. Има за всеки вкус – фентъзи, приключенски, хорър, дори подходящи за жени.

Кърджалийският автор на книги-игри Радослав Апостолов грабна наградата Златна Никса за своята последна такава творба Сезон на тайни. 

Радослав Апостолов е възпитаник на СУ Отец Паисий“ в Кърджали, завършва и Химикотехнологичния университет в София.

От 2015 година е разработчик на приложения за Андроид и iOS, а впоследствие и като ръководител в IT-сферата.

Любител на фантастиката и хоръра във всичките им направления.

През 2015 дебютира в интерактивната литература с “Убежището”, с което се класира на финала на конкурса “Златна Никса”. Втората му творба “Сезон на тайни” намира място в списанието за книги-игри "Агамор". 

На въпроса защо именно книги-игри, Радослав казва: "За мен е много интересно да пиша книги-игри, аз затова съм се концентрирал върху книгите-игри, а не върху стандартната литература. Понеже, това, което на мен ми харесва е, възможността за алтернативност. Когато съм чел някакви художествени романи, винаги съм си казвал "Ех, защо направи така героя, ако беше направил друго, може би нещата щяха да се развият по друг начин". Книгите игри дават точно това. Те дават възможност на читателя, чрез неговите решения, да достигне до негов край на историята и  да види паралелните вселени, в които може реално да свърши героя".

Радка Петкова разговаря с него, за това колко тежи наградата със статуетката на фантастично животно, за интереса към книгите игри и за това какво го кара да пише такива сюжети.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18