Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Василев: Партиите в 49-я парламент нямат полезен ход

Единствената възможна коалиция за редовно правителство с първия мандат е с ДПС и БСП

Снимка: БГНЕС

Вълкът козината си променя, но не и нрава. Така политическият наблюдател Слави Василев охарактеризира завръщащия се все повече във властта Бойко Борисов.

Единствената възможна коалиция за съставяне на редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ/СДС е тази с ДПС и БСП. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали Слави Василев. На въпрос какви са наблюденията му, наистина ли депутатите искат да сформират правителство, той постави условие, че политическата конюнктура е „прекалено сложна, за да може човек да прави заключения, които да гарантират, че истината е черна или бяла. Тя истината е сива. Със сигурност Бойко Борисов иска да се върне на власт. Със сигурност иска да състави една удобна за него и неговите интереси коалиция. Със сигурност „Продължаваме промяната“ искат да излязат сухи от водата и по някакъв начин, ако мандатът стигне до тях и той не се състави те да обвинят някой друг. Със сигурност тази политическа система не произвежда нищо устойчиво и нищо добро. И това е вярно за последните тридесет години. Така че е много трудно човек да прогнозира. Аз съм казвал много пъти, че ако има една възможна коалиция в това Народно събрание, тя е между ГЕРБ, ДПС и БСП. Струва ми се най-правдоподобният вариант. Това не означава, че ще се реализира“, посочи Василев.

Той изрази надежда „изчерпването на тази парламентарна форма на управление“ да става все по-видимо за повече хора в обществото. По думите му сега у нас имаме „фасадна демокрация“, при която 240-те народни представители, които на теория представляват народа, на практика представляват волята няколко партийни лидери, „новото Политбюро“, състоящо се от Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ, Костадин Костадинов и още няколко от „по-второстепенните политически лица“.

Само Велико народно събрание може да реши промяна на държавното управление в президентска република, но това може да се случи само, ако обикновено народно събрание вземе решение за свикването му с мнозинство от две трети от всички депутати. Днешните политици обаче никога не биха го позволили, защото нямат интерес, коментира Василев.

Ако България все пак стане някога президентска република, най-подходяща за нея би била такава от типа на френската или американската – със „силно подчертан елемент на разделение на властите. Тоест там властта не е концентрирана само в ръцете на един човек, както има други президентски републики на Изток от нас. Там само изпълнителната власт е концентрирана в неговите ръце (на президента, б.а.) Ние би трябвало да станем една демократична президентска република, в която изпълнителната власт принадлежи на пряко избрания от народа президент и един двукамарен законодателен храм, който да представлява регионите и хората, и една силно независима съдебна система“, поясни политическият анализатор. Президентът трябва да стане „двигател“ на обществения разговор за осъществяването на такава промяна, счита Василев.

Анализаторът изрази надежда редовно правителство да не бъде излъчено, защото това ще бъде „правителство на отвращението, чиято цел е единствено да вземат властта от ръцете на президента“.  Партиите нямат полезен ход в момента, каквото и да направят, вървим към следващи избори, счита политическият наблюдател.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56