Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров: В джаза всеки може да намери своята музика

Тримата с Хилда и с Теодосий гостуват в Кърджали с проекта „Да послушаме кино“

3
Васил Петров
Снимка: Личен архив

На взискателната кърджалийска публика този концерт ще й хареса много. Това предрече в ефира на Радио Кърджали Васил Петров, един от гост изпълнителите в проекта на Хилда Казасян „Да послушаме кино“. В концерта, който ще бъде представен в Кърджали на 12 май от 19 часа, участват плеяда звезди на българската музика. Освен Васил Петров, на сцената на кърджалийския театър ще излязат Теодосий Спасов, Плевенската филхармония под диригентската палка на Борислав Йоцов, Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Михаил Йосифов – тромпет. Мултимедията, която е основен герой, е подготвена от Васил Къркеланов. Завладяващите аранжименти, които дават един нов живот на тази обичана музика са направени специално за проекта от Живко Петров и Христо Йоцов.

С „Да послушаме кино“ гостуваме за първи път, като проектът включва най-добрите според нас музикални теми от най-хубавите български филми, поясни Петров.

Васил Петров и Хилда Казасян в

Джаз аудиторията все повече се увеличава в България, сочат наблюденията на именития изпълнител. „Надявам се, че те са разбрали истината, че джазът е елитарна музика, но всъщност тя е достъпна за всеки един човек стига  да й се отдаде и да се посвети на нея. Защото музиката е най-непосредственото и поетично изкуство, най-въздействащото изкуство. При музиката няма бариери. Тя не е като живописта или като киното, това са сложни изкуства. Ето, живописта, например, е застинало изкуство. Музиката протича във времето. Тя въздейства непосредствено, веднага, на момента, така че хората не трябва да се плашат от джаза, че е елитарна музика. Напротив, всеки може да открие каквото му е необходимо в нея. Тя е многопластова музика. Хубаво е да се слуша, защото е в основата на всички съвременни стилове музика“, каза „емблемата“ на българския джаз.

Петров разкри как протича творческия процес при него, но подчерта, че няма рецепта за създаването на хитове. Призна, че слуша всякакви стилове, стига да му хареса музиката. „Има талантливи творци, безспорно. Все ми се ще да бяха малко повече“, коментира той ситуацията в съвременното българско музикално изкуство. Разказа и за хобито си – рисуването на графика, на което се отдава когато има вдъхновение и време.

Според Петров е добре компилирането на различни жанрове музика, но това трябва да се прави изключително внимателно и само от талантливи творци. „Фолклорът е нещо много деликатно. Много лесно можеш да го развалиш, ако си позволяваш експерименти“, категоричен беше творецът.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36