Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров: В джаза всеки може да намери своята музика

Тримата с Хилда и с Теодосий гостуват в Кърджали с проекта „Да послушаме кино“

3
Васил Петров
Снимка: Личен архив

На взискателната кърджалийска публика този концерт ще й хареса много. Това предрече в ефира на Радио Кърджали Васил Петров, един от гост изпълнителите в проекта на Хилда Казасян „Да послушаме кино“. В концерта, който ще бъде представен в Кърджали на 12 май от 19 часа, участват плеяда звезди на българската музика. Освен Васил Петров, на сцената на кърджалийския театър ще излязат Теодосий Спасов, Плевенската филхармония под диригентската палка на Борислав Йоцов, Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Михаил Йосифов – тромпет. Мултимедията, която е основен герой, е подготвена от Васил Къркеланов. Завладяващите аранжименти, които дават един нов живот на тази обичана музика са направени специално за проекта от Живко Петров и Христо Йоцов.

С „Да послушаме кино“ гостуваме за първи път, като проектът включва най-добрите според нас музикални теми от най-хубавите български филми, поясни Петров.

Васил Петров и Хилда Казасян в

Джаз аудиторията все повече се увеличава в България, сочат наблюденията на именития изпълнител. „Надявам се, че те са разбрали истината, че джазът е елитарна музика, но всъщност тя е достъпна за всеки един човек стига  да й се отдаде и да се посвети на нея. Защото музиката е най-непосредственото и поетично изкуство, най-въздействащото изкуство. При музиката няма бариери. Тя не е като живописта или като киното, това са сложни изкуства. Ето, живописта, например, е застинало изкуство. Музиката протича във времето. Тя въздейства непосредствено, веднага, на момента, така че хората не трябва да се плашат от джаза, че е елитарна музика. Напротив, всеки може да открие каквото му е необходимо в нея. Тя е многопластова музика. Хубаво е да се слуша, защото е в основата на всички съвременни стилове музика“, каза „емблемата“ на българския джаз.

Петров разкри как протича творческия процес при него, но подчерта, че няма рецепта за създаването на хитове. Призна, че слуша всякакви стилове, стига да му хареса музиката. „Има талантливи творци, безспорно. Все ми се ще да бяха малко повече“, коментира той ситуацията в съвременното българско музикално изкуство. Разказа и за хобито си – рисуването на графика, на което се отдава когато има вдъхновение и време.

Според Петров е добре компилирането на различни жанрове музика, но това трябва да се прави изключително внимателно и само от талантливи творци. „Фолклорът е нещо много деликатно. Много лесно можеш да го развалиш, ако си позволяваш експерименти“, категоричен беше творецът.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18