Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три дни песни и танци на "Кенана" в Хасково

Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

В 57-то издание на Националния фолклорен събор „Китна Тракия пее и танцува“, който се проведе в парк Кенана в Хасково участие взеха 95 индивидуални изпълнители, 55 групи от 14 общини, 36 насели места от областите Пловдив, Варна, Хасково, Смолян и Сливен. Участниците се представяха на две сцени. От няколко години член на журито е тракийският певец Тодор Кожухаров, който казва, че тази година има много участници деца и млади изпълнители.

„Това е хубаво и ме радва, че младите обръщат поглед към народната музика“ казва още тракийския певец.

За първи път Националния фолклорен събор „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково се проведе в три дни. Преди 57 години е възникнал като двудневен фолклорен празник. Имало е години, когато се е правил и в един ден. В тези три дни фолклорната програма на събора в парк Кенана беше изпъстрена с много песни и хора.

Потвърждение на думите на Тодор Кожухаров, че младите днес, запяват българската народна песен. Показателно бе участието на 14 деца от школата по народно пеене „Зора – зорничка“ - Хасково с ръководител Иванка Топузова. 


„Щяха да участват 16 деца, но две от тях са болни и не дойдоха. Направихме почти час и половина програма“, гордее се вокалният педагог и допълва: „Всички се представиха на ниво. Доволна съм и горда с тях“, казва Иванка Топузова.

На сцената на „Китна Тракия пее и танцува“ предстоеше да се качат фолклорна група при пенсионерски клуб „Пандо Ванчев“ от хасковското село Узонджово. На пейка под дъбовата сянка бяха седнали Райна, Донка и Тянка и чакаха своя ред. Групата им е от шест жени. Казват: „Малко сме, но пеем от сърце“.


През трите дни на събора в парк Кенана концерт изнесоха квартет „Светоглас“, Надя Казакова и Росица Пейчева. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43