Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли ръст на употребата на наркотици в Кърджали и областта?

Снимка: БГНЕС

"Искате марихуана? Аз съм човекът! Познавам човек, който познава друг човек, който познава човека с тревата". Това казва ученичка в горен клас на родителите си, за да им разкаже колко е лесно да се намери наркотик в училище. Дори да не употребяваш, знаеш откъде може да намериш, казва друг ученик от Кърджали.

"Лесно ли се намират наркотици в училище?"

"Да, много е лесно".

"И как стават нещата ако искаш да си намериш?"

"Значи, повечето хора които продават и имат, се знаят от почти всички, защото те не се крият толкова, колкото хората си мислят. Те са си доста отворени. Отиваш, например при тях, казваш им "Може ли еди какво си?". Те казват "Добре". Те не звънят по телефона, звънят по Инстаграм или на Месинджър. Звънят ти, след примерно три часа, казват ти къде да се срещнете, за да ти го даде. Ти му даваш пари и реално, ако ти решиш като си купил да го почерпиш, повечето хора ги черпят по малко от това, което са им дали".

Твърдение: В последните години сериозно нараства употребата на наркотици в Кърджали и областта

Според последното проучване на Националния фокусен център за разпространението употребата и злоупотребата на психоактивни вещества 59% от учениците в област Кърджали посочват, че наркотиците са проблем за училището в което учат, а близо 65% от тях казват, че наркотиците са проблем за града. Това съобщи клиничният психолог д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския център по наркотични вещества в Кърджали.

"Това са доста сериозни числа и ние като общество трябва да се замислим наистина как да направим така, че нашите млади хора да бъдат защитени. Тази година предстои през есента да се проведе проучване, те се провеждат през тригодишен период, така че 2023 година ще се направи актуално проучване за разпространението на употребата и злоупотребата с психоактивни вещества в област Кърджали. Но аз чисто като професионалист, който наблюдава тези процеси, мога да изразя лично мнение, че наистина употребата и рисковото поведение сред младите хора се увеличават. Има много причини за това. На първо място достъпността на наркотичните вещества".

Заглавие в местно интернет издание твърди: "Улицата" говори: Друсат се от ученици до бизнесмени".

В статията се твърди, че е нараснала употребата на наркотици. "От ученици, през работни и безработни, дори до бизнесмени. Няма профил-нито на дилъра, нито на клиентите", пише изданието като се позовава на млад мъж, "познаващ улицата" в детайли".




Д-р Сезгин Бекир потвърждава, че няма профил за хората, употребяващи наркотични вещества:

"Всеки един от нас в един или друг момент може по някакъв начин да се докосне до наркотичното вещество. Това, че си употребил един или два пъти обаче, искам да уточня, не означава веднага, че ще станеш зависим. Тоест има много случаи в практиката, в които млади хора и не толкова млади, употребяват и след това спират и никога през живота си след това не посягат към наркотично вещество. Но все пак риска да стигнеш до зависимост, ако започнеш употреба е много по-голям, отколкото ако въобще не започнеш да употребяваш. Така че профил няма всеки един от нас може по някакъв начин да развие зависимост, ако започне да употребява наркотично вещество...... Но никой от нас не знае всъщност как нашия организъм ще реагира на веществото. Затова аз съм склонен да кажа, че всеки един от нас е изправен пред риска да развие зависимост към всякакво психоактивно вещество или поведение ако започне употреба. Така че най-добрата превенция е да не употребяваме".

По данни на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.) броят на хората, употребяващи наркотици или такива, които са опитали поне веднъж се увеличава всяка година. Резултатите показват, че най-масово употребяваното наркотично вещество е марихуаната. На второ място по разпространение са веществата от групата на стимулантите - екстази, амфетамин, кокаин и метамфетамин.

Младите хора на възраст между 15 и 34 години представляват около 82% от хората, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв вид наркотик. Най-честите причини човек да започне да употребява наркотици са няколко, обяснява доктор Бекир:

"Една от основните причини те да употребяват или да имат опит с различни психоактивни вещества, тук включвам и алкохол, и тютюнопушене е, разбира се, любопитството. На следващо място нещо, което се откроява и ние го наблюдаваме все по-често, това е натискът на групата или на връстниците, ако младият човек попадне в група, в която вече има младежи или деца, които са употребили, в един момент групата започва да оказва натиск върху този, който няма опит да употреби. На следващо място, това е когато се гледа на наркотичното вещество като някакво средство, с което може да се реши някакъв проблем".

Самата употреба на наркотични вещества не е криминално деяние в България. Такова е склоняването или подпомагане на другиго към употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици, включително и шофиране под въздействие на алкохол и наркотични вещества в областта за 2021 и 2022 година са общо 581, като за 2021 г. те са 289, а за 2022 г. - 292. Информацията е от сайта на ОД на МВР Кърджали в раздел "Статистика и отчети".

Заключение 

Твърдението, че има сериозен ръст на употребата на наркотици в Кърджали и областта през последните години е ПОДВЕЖДАЩО. Официалната статистика сочи леко увеличение в броя на задържаните по престъпления свързани с наркотици, но експерти са на мнение, че проблемът е сериозен заради лесния достъп до дрога.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32