Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството създаде нов сорт ягоди, по-лековити, отглежда ги в Момчилград

Инж. Памук от Турция: Чувствам се длъжен да върна доброто на България

5
Ахмед Памук обяснява за увеличеното съдържание на антиракови вещества в новия сорт
Снимка: Галина Стефанова

Животът е маратон, трябва ни дългосрочна стратегия, трябват ни правила, които да се спазват. Ако държавата е добре и ние, хората, които живеем тук ще сме добре, затова тя трябва поне да ни защитава. Това е част от мъдростта, до която са стигнали за тринадесет години, в които се борят с различни трудности, докато се мъчат да създадат собствено производство семейство Айнур и Ахмед Памук.

Той е, както се шегува, „оригинален турчин“. Роден е в Турция. По професия е минен инженер и физико-химик . В България го е довела работата, но го е задържала любовта. Съпругата му Айнур е медицинска сестра. Имат две дъщери. По-голямата, Айтен, е в Германия. Завършила е индустриално инженерство. Малката – Муаззез, е десетокласничка в Езиковата гимназия „Хр. Ботев“ в Кърджали.


Освен че създава нов, местен сорт – „момчилградска ягода“, Ахмед е и консултант за това производство. Доказано е вече, че този сорт съдържа в по-голяма концентрация полезните вещества, с които ягодите подпомагат превенцията на ракови заболявания, обяснява инж. Памук.

Трудно скрива обаче огорчението си от лошото, обидното отношение на някои държавни чиновници към него и работата му. Не е далече даже от мисълта след година-две да се откаже от производството, което е наложил с толкова усилия. „Когато трябва не получаваме достатъчна подкрепа“, коментира Ахмед, но Айнур през цялото време се старае да е по-дипломатична. Подчертават обаче и не малкото хора, които във времето им подават ръка като служителите на общинската служба „Земеделие“ в Момчилград, проф. Бобев, производителите на яйца, които са им доставяли безвъзмездно птичи тор, за да се обогати неплодородната земя и т.н.

Айнур е главно действащо лице в прибирането и оползотворяването на реколтата

Хубави са ягодите, които и животните предпочитат. Случва се клиенти да се оплачат, че ягодата е нападната от мравки. Това е положително. Както когато червей наяде ябълката, това е добро, обяснява Айнур. Растенията усещат доброто отношение към тях и се отплащат. „Като малки деца са, е моето наблюдение. Растенията усещат общата добра аура на човека“, споделя Ахмед. „Момчилградската ягода съчетава в себе си труд, знание и обич“, посочва рецептата за успеха на фамилния бизнес главата на семейството.

Това е нежен плод, отглеждането на който изисква освен обич още и пъргавост, разкриват тайни производителите на ягоди.

Ако нямаме достатъчно подкрепа, поне да имаме защита, казва инж. Памук и обяснява за вноса от Гърция на дъмпингови цени, който убива родното производство. „Аз не съм видял никъде в Гърция ягоди на по-ниска цена от 1 евро. Как може внесени ягоди тука от Гърция, минали през две ръце на търговци, да се продават на крайния купувач за 1, 80 лв.?“, не крие възмущението си той. Хипотезата му е, че е възможно тези плодове, които идват у нас да са с прекомерно количество пестициди и заради това да не са допуснати до гръцкия пазар. Друга причина за вноса на дъмпингови цени може да е свръхпроизводство. Съседите вместо да харчат пари за унищожаването на тази стока, я предлагат на нас на крайно ниски цени. „В джунглата има само един закон – или си жив, или си мъртъв. Ние, земеделските производителите, сме вече като зомбита – движим се, ама сме умрели от финансова гледна точка“, старае се да е духовит Ахмед.

Разказва, че преди години е преживял сериозен здравословен проблем, но се е лекувал тук, в България. „Аз тук съм опериран и се чувствам длъжник към този народ и тази държава. Затова гледам да направя най-доброто. Иначе, ако потърся други варианти, по-лесно ще стане. Но тогава ще се чувствам виновен. Децата ми тука учиха, тука пораснаха, трябва да върна (на държавата полученото, бел. ред.)“.

Добре ще е, ако не се гледа на земеделския производител като на престъпник“, допълва и Айнур.

Ако България е добре и ние ще сме добре“, категоричен е Ахмед. Трябва да използваме по-високата степен на образованост на българския народ и да си изработим стратегия не за добив и износ на суровини и полуфабрикати, а за въвеждане на производства с висока добавена стойност. Това е работещото решение, което вижда за страната ни и в частност на земеделието ни инж. Ахмед Памук.

Музи се включва в работата винаги, когато има нужда от помощ на полето

А младата Музи признава, че тази работа не е нейната. Тя е по-креативна. Макар винаги, когато е необходимо, да се отзовава на помощ в работата на полето, не мисли да се посвещава на тежкия физически труд. И за добро или за лошо, също като сестра си, гледа в бъдеще към Германия.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Маринела Георгиева

Маринела Георгиева: Театърът е начин да изживея няколко живота в рамките на един

Да общуваш със съмишленици и знаеш, че се стремите да създадете нещо градивно - в това е магията на театъра за младата актриса от Кърджали Маринела Георгиева. Според нея театърът днес  има място в съвременния живот за тези, които имат сетива, за хората с душевност. "Аз винаги съм смятала, че той се прави най-вече за душата на зрителя. Има хора,..

публикувано на 27.03.24 в 17:22
Петър Мастагарков

Петър Мастагарков: Магията на театъра е във всеки човек

"Магията на театъра се крие във всеки човек и всеки човек е в театъра. Самата мисъл, че някой го слуша прави така, че той вече започва да играе." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали един от доайените на театъра в Кърджали - актьорът Петър Мастагарков. В Международния ден на театъра той отбелязва, че съвременните събития, комерсиалния живот,..

публикувано на 27.03.24 в 17:09
Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман

Кирково отбелязва 110 години от основаването на общината

Кирково отбелязва 110 години от основаването си като община. Празникът се чества от 2000-та година. Различни прояви през седмицата съпътстваха кулминацията на празника, който е днес.  По този повод бе открита и изложба от 110 рисунки на тема „Община Кирково през моите очи“.  "Дълго време община Кирково е била едно от онези общини, които нямат свой..

публикувано на 26.03.24 в 14:59

Читалищни дейци честват Деня на Тракия

Тракийско дружество "Димитър Маджаров" Кърджали и НЧ "Тракия- 2009" ще отбележат с концерт Деня на Тракия днес от 17 часа на инпровизираната сцена до Театъра в обалстния град.  В програмата ще участват съставите на Тракийство дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия 2009" - дамски и мъжки фолклорни групи, както и детския ансамбъл "Тракийче".  Това..

публикувано на 26.03.24 в 13:56

Гърция отбелязва националния си празник

Днес Гърция отбелязва 203 години независима държава. На днешната дата митрополитът на Патра издига гръцкия флаг и започва въстанието за национална независимост. Гърция отбелязва националния си празник с военен парад в Атина и ученически манифестации в цялата страна. Нови самолети и танкове показват днес гръцките въоръжени сили на..

публикувано на 25.03.24 в 17:09
Отец Николай Величков

Отец Николай: Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни

Един от ценните уроци от Благовещение е, че Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни. Това каза в ефира на Радио Кърджали, в предаването "На чаршията, в чата" отец Николай Величков, предстоятел на храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. "Много важно нещо за този празник, като съвет - волята на Света Богородица и волята Божия, че Бог..

публикувано на 25.03.24 в 17:03

Що е евро: Министерство на финансите пусна информационен сайт

Министерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница еврото.бг е да дава сигурна и актуална информация за всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България. Освен текстово съдържание, са включени..

публикувано на 25.03.24 в 17:02