Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Перперикон влезе в Брюксел през парадния вход

3
Снимка: Валя Апостолова, кор. на БНР

Макетът на Перперикон влезе през парадния вход на Европейския парламент в Брюксел, за да бъде експониран за изложбата на исторически забележителности от района на Кърджали, която бе открита на 1 юни в сърцето на Европа.

Изложбата е подредена в зала "Атанас Буров" на Европейския парламент. Освен огромния макет, който е около 4 метра, в нея са представени над 40 различни фотоса от Перперикон с неговите археологически разкопки и находки. Това е първата инициатива от т.нар. "европейски бакхаус" - нов термин, който представя  културно-историческото наследство на съответните държави, съобщи от Брюксел за Радио Кърджали Валя Апостолова, кореспондент на БНР в Кърджали.

Евродепутатът Искра Михайлова откри изложбата с думите: "България е страна  с богато културно-историческо наследство, трета по брой и значимост на паметниците на културното наследство в Европа. Българските археолози всяка година  разкриват нови и нови съкровища от отминали епохи и хилядолетия в българските музеи и библиотеки се съхраняват уникални експонати и писмени паметници от световно значение и с  огромна стойност. За европейската култура българските градове все повече интегрират  културното наследство в ежедневието на българските граждани. Кърджали е един от тези градове и  днешната изложба показва както богатството на археологическото и културно наследство, така и амбицията на града и общината да го запази, представи и предаде на бъдещите поколения, като създаде красива и устойчива среда за своите граждани."

Според ръководителя на археологическите разкопки на скалния град Николай Овчаров, благодарение на европейските програми сега Перперикон има този вид, в който всички го познаваме с отпуснати над 20 милиона евро. 

пазването на  културното наследство и превръщането му в продукт на културния туризъм за мене е основна кауза през последните години и смятам, че това е една много важна стъпка.", увери присъстващите Николай Овчаров.

Всъщност е идеята Перперикон да влезе в Брюксел е отпреди десетина години, но се осъществява сега. Кметът на Кърджали Хасан Азис каза, че днес е краят на една мечта, а разкъсваната от години приказка за хилядолетната история е получила също днес своя добър финал.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още

Турският посланик Секизкьок: Турско-българските отношения се развиват изключително благоприятно

При последното се посещение в кърджалийско, посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкйок, каза, че тя е единственият посланик, който от 30 години насам е работил в най-спокойна атмосфера в двустранните отношенията. „През последните години турско-българските отношения се развиват изключително благоприятно. Връзките ни се развиват във всички сфери..

публикувано на 22.09.23 в 13:17

Димитър Димов: Очаквам вотът за новия кандидат за кмет на Кърджали на ДПС Ерол Мюмюн да не е етнически

Най-големият проблем на местните избори в Кърджали са мъртвите души, смята още Димов . По отношение на избора на кандидат-кмета на ДПС за община Кърджали Ерол Мюмюн, той смята че е по-скоро далновиден и удачен. Младият кандидат ще гледа да се докаже, освен това не е обременен с никакви негативи, тъй като не е управлявал. По тази причина..

публикувано на 22.09.23 в 12:56
Александър Симов

Александър Симов: Политиката ни е дадена на концесия на посолства

България е изправена пред ужаса и контраста на това, каква са си я представили нашите предци и каква е днес. На този празник тази равносметка изглежда повече от тъжна.  Днес не просто хората имат усещането, че политиката ни се определя от външни сили, а е това безспорно е така , смята журналистът Александър Симов. "Ние чухме един прословут..

публикувано на 22.09.23 в 12:26
Деня на Независимостта Кърджали

Кърджали отбелязва Деня на Независимостта

С празнична програма в Градската градина Кърджали отбелязва Деня на Независимостта.  Творчески състави от Дом на културата Кърджали взеха участие в програмата.  Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Освободителите точно в 11 часа. На церемонията кметът на Кърджали Хасан Азис произнесе едно от последните си слова като..

публикувано на 22.09.23 в 11:33

Момчилград отбеляза Деня на независимостта

115-годишнината от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана в Момчилград.  На официалната церемония присъстваха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Юмер, общински съветници и служители на общината, ученици, жители и гости на Момчилград.  Пред Мемориал-костницата беше издигнат националния..

публикувано на 22.09.23 в 11:17

В Златоград ще правят възстановка за Независимостта

Етнографският комплекс в Златоград ще направи възстановка на един пазарен ден преди 100 години. Това ще се случи утре и е част от честванията на Делювите празници, които започнаха още през миналата седмица.  На чаршията ще бъдат представени сцени от деня на независимостта от преди 115 години, уточни пред БНР Александър Митушев - управител на..

публикувано на 22.09.23 в 11:15

Планетариумът в Смолян ще отвори врати октомври

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, доставката на новото оборудване се осъществява поетапно. Ще имаме един модерен Планетариум, с който не само Смолян, а и цяла България ще се гордее, съобщи  кметът Николай Мелемов. В следващите седмици ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата да се въведе в експлоатация. До дни се..

публикувано на 22.09.23 в 10:40