Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде отекват стъпките на капитан Петко?

5
Бюст на капитан Петко в къщата музей в с. Доган Хисар.

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът разказва и легенди, описани от Омир, които гърците са направили достояние на целия свят. Към новата дестинация вече има голям интерес, като почти всеки месец се организират посетителски групи. 

Изглед от Мароня.

Маршрутът е двудневен и с дължина над 300 километра. За да се посетят всички места, се тръгва призори. Първата спирка е Мароня, селище в днешна Гърция с древна история. Основано е през седми век преди новата ера от тракийското племе кикони. В него, векове по-късно, отекват стъпките на капитан Петко Воевода. Не случайно Мароня е известно като столицата на българския хайдутин. Мястото е знаково за него, защото в района той е водил някои от големите си битки, а и втората му жена е оттам. Тези и още любопитни данни изнесе екскурзоводът Георги Кючуков пред поредните туристи, избрали да извървят пътя на воеводата.

Вековният чинар и чешмата на капитан Петко в Мароня.

В годината на Освобождението на България – 1878-ма, Мароня е обявена за независима република, но статутът й продължава едва 3 седмици. 25 години по-късно в един друг район – Доган Хисар, също е обявена независимост. Това прави Димитър Маджаров, който казва: - "Нито сме със султана, нито сме с царя!" Но и тази република просъществува много кратко време. Днес село Доган Хисар се казва Есими. На трийсетина километра е от Александруполи, на границата между България и Гърция. Добре уредено село, с чисти улици и бели къщи. В него започва животът на българския хайдутин през 1844 година. Близо до родната къща на капитан Петко е построен малък музей. В него се пазят книги, документи, снимки и много носии, дарени от жители на крумовградското село Аврен. Там е поставен и бюст на воеводата. Музеят е изцяло частна инициатива, направен с парите на дарители от България, които и сега отделят средства за поддръжката му.

Пещерата, където според Омир е живял циклопът Полифем.

В края на двудневния маршрут остава време и за легенди. За места, от които гърците отдавна са научили, че могат да правят история. И умеят да я разказват. Едно от тях е пещерата, където според Омир е живял циклопът Полифем, измамен от Одисей. Тя се намира в Макри, а от високо се разкрива обширното Средиземно море. Може само да си представим оживялата легенда на Омир. Циклоп, разбира се, туристите не виждат, но както казват гърците, не са поискали. И това е тяхната философия за развитие на туризма – от всяко камъче да правят история. 


Повече за новия туристически маршрут може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Валя Апостолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30

В Хасково търсят да назначат 152-ма полицаи

Конкурс за назначаване на 152 старши полицаи в Хасковска област обявиха от МВР. Две от вакантните длъжности са за водачи на служебни кучета. Свободните места са в районните полицейски управления, пише "Хасково инфо". Сред изискванията към кандидатите са да са само български граждани, да не са осъждани за умишлено престъпление, да не са..

публикувано на 31.07.24 в 11:06

Три пожара потушиха кърджалийски огнеборци

10 огнеборци от Пожарната в Кърджали са потушили 3 пожара във вторник.  Вследствие на небрежност при боравене с открит огън са горели сухи треви и отпадъци в Кърджали и сухи треви и храсти в землището на село Вишеград. Няма материални щети, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В Пловдивско са овладени пожарите край град Баня и..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

"Възраждане" посочиха проблемите на Кърджали, обсъждани на последната сесия

Актуализацията на капиталовите разходи на община Кърджали, изграждане на съоръжения за достъп на деца с увреждания до детските площадки,  както и въпросът за допълнителни заграждения за домашни любимци в парковете „Горубсо“ и „Арпезос“, как ще функционира Посетителският център в подножието на Перперикон  са част от темите ,  които засегнаха днес на..

обновено на 30.07.24 в 17:44

КНСБ: Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената..

публикувано на 30.07.24 в 16:06