Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазът стъпва в Кърджали на 10 юни

Отново е време за джаз в Кърджали. На 10 юни от 18 часа ще се проведе Джаз фестивалът в Кърджали. Той продължава 12-годишната традиция на „Долината на Орфей“, но този юни организацията е поета изцяло от екипа на бутиков хотел в кв. "Байкал", който домакинства на феста в последните няколко години. 

"Поддържаме структурата на събитието от миналата година и отново ще имаме три участващи групи", каза за Радио Кърджали Габриела Гавраилова, организатор на Джаз феста. 

Първи ще се изявят джаз формация КОЙЧЕВ ДЖАЗ ТРИО – трима музиканти, обединени не само от любовта си към джаза, но и от семейна връзка. Веселин Койчев и неговите син и дъщеря - Петър Койчев и Светлина Койчева – ще ни зарадват с програма от любими джазови песни, изпълнени за глас и две китари. Техните изпълнения включват музика от Cole Porter, Irving Berlin, Fats Waller, Bobby Hebb, Antonio Carlos Jobim, Duke Ellington, George Gershwin, Stevie Wonder, James Moody, George Shearing и др. През 2022 и 2023 г. триото е изнесло концерти и е участвало в спектакли в Пловдив, Бургас, Хасково и Созопол. Има свои видео и аудио записи, участия в радиопредавания и клубни събития. 

Втората група, която ще изненада и зарадва кърджалийската публика, ще бъде FUNKILICIOUS. Те са българска фънк група, създадена от седем млади професионални музиканти. През последната една година Funkilicious завладяха някои от големите сцени в България с тяхното уникално присъствие и най-вече с техния заразителен ентусиазъм, който завладява фънк феновете им. Свързани чрез страстта си към Tower of Power, Mingo Fishtrap, тези седем „фънк душѝ“ – Иван Лазаров (вокал), Йоанна Цветкова (пиано и вокал), Мартин Стоянов (бас), Ивайло Манев (барабани), Цветан Маринов (електрическа китара), Гален Николов (баритон саксофон) - създават своята магия с баланс от брас секция, мощни вокали с нежно докосване от пиано клавиши и ритъм – звуци, които дълго отекват в съзнанието. Освен авторска музика, участието на Funkilicious ще включи в live изпълненията и нови аранжименти на познати любими песни, с които обещават уникално преживяване за гостите и на дансинга. 

По вече утвърдена традиция музикалният десерт на сцената ще поднесе познатата на всички кърджалийци група – КЕФ БЕНД. Мими, Боби, Жоро, Иво и Дичо ще разчупят музикалната картина в уникалния за тях стил и ще се погрижат за ударния финал на живите изпълнения на вечерта с лек рок привкус. 

Въпреки че е с ново име, Джаз фестивалът в Кърджали продължава традицията на това да има джаз в Кърджали и традицията на  фестивала "Долината на Орфей", защото такъв тип събития са важни, коментира Габриела Гавраилова. Тя припомни, че началото е положено в село Маслиново преди 12 години като любителска инициатива на група бизнесмени от Кърджали, обединени от любовта си към музиката. По-късно фестът стъпва в Кърджали и има няколко мащабни издания. След това се провежда в хотелския комплекс в кв. "Байкал", който се утвърждава не само като домакин, но и като организатор на събитието.

"Важното е, когато има нещо хубаво, което се случва, то да не остава забравено, да си продължава, колкото е възможно", казва Габриела Гавраилова за организацията на Джаз феста.

Нейните благодарности са към Димитър Русев - "един изключителен музикант, един изключителен фен на джаза, който в Хасково и Димитровград организира подобни мероприятия вече няколко десетилетия. И всъщност той е човекът, с който се посъветвах тази година откъде и как да захванем, защото той познава изключително много музиканти, много идеи обсъдихме. Затова и казвам, че и фестивалът догодина вече е почти готов като програма".

И тази година се запазва идеята джаз фестът да даде поле за изява на млади музиканти. "Защото аз вярвам, че колкото повече се дава поле за изява на млади музиканти, толкова по-напред ще върви музиката, особено в този малко специфичен жанр за българската аудитория. Освен това зарядът на тези млади музиканти е изключителен и порива, с който работят, трябва да бъде подкрепен по всевъзможни начини. В никакъв случай не изключвам страхотните български музиканти, които имаме - изявени, утвърдени с годините. Но кой, ако не ние, можем да си позволим да подадем ръка на младите", коментира Габриела Гавраилова.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43