Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртокласниците от Кърджали са на предпоследно място в страната на матурите


От 1050 четвъртокласници на територията на регион Кърджали, на изпита по български език и литература са се явили 990 ученици, а на изпита по математика 994. Резултатите по български език са средно 60.6 точки за регион Кърджали, като на национално ниво средният резултат и 70.52, което означава, че ние сме с около 10 пункта под  средното ниво за страната,  информира  Ангелина Костова, директор на Регионалното управление по образованието. По  математика средният резултат в региона е 58.69 точки, като за сравнение, за миналата година е бил 48.65 точки, което показва, че тази година имаме леко завишение на успеха. Такова се наблюдава и на национално ниво, средният резултат за страната е 60.71 точки.  Ангелина Костова каза, че : За съжаление и по български, и по математика се намираме на предпоследно място в редицата от регионални управления на образованието.

Директорът на РУО Кърджали припомним, че този випуск четвъртокласници са децата които започнаха училище със започването  на пандемията.  Това са децата, които завършиха първите класове на начален етап обучавайки се от разстояние.


Какво още каза Ангелина Костова за външното оценяване на четвъртокласниците чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Журналистът Георги Кулов показва лицата на балканския фолклор във фотоизложба

На 3 юни от 18 часа в Арт галерия "Кръг" на бул. "Тракия" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор" в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. С тази експозиция Арт движение "Кръг" стартира акцията „Журналисти и каузи“, в която ще представя журналисти от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38