Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се Джаз фестът в Кърджали да се разрасне

Джипси и класически джаз, фънк джаз и джаз рок слушаха посетителите на традиционния Джаз фестивал в Кърджали. Участниците – „Койчев джаз трио“, младата формация „FUNKILICIOUS“ и групата „Кеф бенд“ представиха програма от любими джазови, фънк и рок песни и авторски композиции, които вдигнаха публиката на крак. 

Първи на сцената се качиха Койчев джаз трио. Двете китари на Веселин и Петър и гласът на Светлина достигнаха до всеки меломан. И неслучайно: Веселин Койчев е име в българската джаз музика. Неговите дъщеря и син Светлина и Петър продължават традицията на баща си, въпреки че не са били насочвани като малки към музиката. Но както и двамата казват – „кръвта вода не става“. Триото е имало участия в региона, но за първи път свири в Кърджали. 


"Винаги ми е харесвало да съм в Кърджали, но сега е различно, защото участваме в събитие", каза Светлина Койчева. Петър я допълва: "За мен винаги е огромно удоволствие да музицираме и да комуникираме заедно на сцената точно това трио, защото ние сме и семейно свързани."

"Бяхме изненадани от обстановката - много непосредствена, много приятна. И в тази обстановка публиката може лесно да възприема, а изпълнителите могат лесно да контактуват с публиката", коментира Веселин Койчев.

Втората изненада за публиката на джаз феста се оказа „Фънкилишъс“ – българска фънк група, създадена преди около 2 години от седем млади музиканти. Присъствие, ентусиазъм, настроение и професионализъм демонстрираха в изпълненията си Иван, Йоана, Мартин, Цветан, Валентин, Ивайло и Гален. Групата свири фънк, защото за тях този стил олицетворява свободата. За първи път са в Кърджали. 


"Въпреки грешките и малките неща, които не сме успели да изсвирим, това, че публиката толкова ни хареса и се забавлява през цялото време, за нас го направи успешен концерт. Направи ни впечатление, че в Кърджали публиката беше много весела, много отворена към нашата музика и успяхме да се забавляваме заедно с тях", коментира китаристът на групата Цветан Маринов.

За разлика от гост-участниците, не за първи път в Джаз феста се включва кърджалийската група "Кеф бенд", която бе последна в програмата, но задържа музикалния градус на високо ниво. Не само – брас секцията на "Фънкилишъс" - Гален с баритон саксофон и Валентин с тромпет, не издържаха и също се включиха в представянето на "Кеф бенд", което прерасна в малък джем сешън за радост на публиката, която бурно и емоционално реагира на всяко изпълнение.


И този юни Джаз фестивалът в Кърджали продължи традицията на това да има джаз в Кърджали. Заради силния интерес, вече се обмисля или да се увеличи времетраенето му от един на два дни, или да се направи няколко пъти в годината. Това каза организаторът на феста Габриела Гавраилова:

"Равносметката е, че любителите на джаза в Кърджали никак не са малко, получи се прекрасно събитие. Може би групите бяха малко изненадани от емоционалния заряд на нашата публика. Получи се страхотна симбиоза между хората на сцената и хората отпред. Всички са доволни."

Според Габриела Гавраилова надграждане на фестивала може да има в посока удължаване на времетраенето му или по-чести издания. "Заражда се идеята следващата година да е разчупено, форматът да е по-богат  и освен музиканти, да се поканят и танцьори, които работят в сферата на джаза, фънка, суинга и дасе сглоби един спектакъл, който да продължи няколко дни. Мислим в тази посока и сме все по-мотивирани, като гледаме какъв е отклика и от страна на участниците, и от страна на публиката", коментира тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46