Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димов: Няма засечени случаи на заразени със стрептококи тип А в Кърджалийско

Не може да се говори за епидемия и в Гърция, но все пак педиатърът препоръчва повишаване на родителското внимание

2
д-р Димитър Димов
Снимка: Личен архив

В България няма отчетени случаи на заразяване със стрептококи тип А, но все пак е необходимо хората да са внимателни и при температура, болки в гърлото и неразположение да се консултират с лекар, както и да се направят най-малкото кръвни изследвания, за да се назначи адекватна терапия. Това е съветът на педиатъра д-р Димитър Димов, който коментира за Радио Кърджали информация от последните дни за смъртни случаи на деца, заразени със стрептококова бактерия тип А в съседна Гърция.

Все пак и шест случая не са малко за Гърция, но и не е някаква драстична цифра, заради която да се говори за някаква епидемична ситуация. Възможно е това нещо, разбира се, да се увеличи във времето и съответно да се разнесе и към нас, предвид големия туристически поток,  който започна сега между нас и южната ни съседка. Стрептококите са един доста отвратителен микроб, който ние някак си позабравихме във времето. Те са били в миналото до антибиотичната епоха един много страшен микроб, който причинява много тежки заболявания, водещи до усложнение, често завършвали с летален изход, особено в детската възраст или с едно  хронично заболяване почти за цял живот“, коментира педиатърът.

Тъй като това не е вирус, а бактерия и се повлиява доста добре от антибиотиците, с появата им стрептококи за дълго време като че ли поизчезна, защото в България масово се употребяваше антибиотик при всяко заболяване безконтролно, обясни лекарят.

Трудно може да се препоръча превенция за тази зараза. Една възможност е да се избягват контакти с болни пациенти, например с температура, която е сред признаците на заболяването. Други симптоми са отпадналост, болки в гърлото, понякога кашлица. „За съжаление някой път първоначално нещата могат да изглеждат като една вирусна инфекция, тоест само с една температура и отпадналост. А пак повтарям, тук става въпрос за бактериална инфекция, а не за вирусна, когато се лекува съответно с антибиотик и за да не се стига до усложнения и фатални изходи, е хубаво при появата на такива симптоми от рода на отпадналост, на главоболие някакво, на болки в гърлото, съпроводени с температура, повръщане или нещо от този род, най-добре би било да се консултира от лекар пациентът и да се вземат кръвни изследвания, една кръвна картина поне, която ориентировъчно ще ни даде представа за вирусна инфекция ли се касае или за бактериална. И ако това е бактериална инфекция, има данни за бактериална инфекция, следва да се лекува с антибиотик. Когато се започне антибиотичното лечение съответно в рамките на два дни, ако имаме повлияване, то ще се довърши. Ако няма повлияване, ще мисли вече за корекция“, обясни д-р Димов.

На фона на случилото се в съседна Гърция, специалистът препоръча: „при една изява на температура хората по-сериозно да се отнесат към нещата и по възможно най-бързия начин да осъществят контакт с лекари и да си направят изследване, за да определят терапията, която ще се провежда, защото подлъгвайки се, че е някакво вирусно заболяване, ние може да изгубим два, три дни, които да се окажат после фатални“. Според него рискът за възрастните е по-малък, отколкото за малките деца, особено в най-ранна детска възраст, където рисковете от развитие на стрептококова пневмония и последици от нея е по-голям.  Ако диагностицирането на заболяването и лечението започнат навреме и се извършват както трябва, би трябвало да не останат никакви трайни последствия, допълни педиатърът.

В момента заболеваемостта при децата е в преходен момент на смяна на типичните зимни с летни болести. Заради по-хладната пролет тази година инфекциите на дихателните пътища продължиха малко необичайно дълго, посочи д-р Димов. Няма ги все още обаче и типичните за тази част от годината летни вируси.

Неотдавна в България имаше доста случаи на скарлатина, това е една детска шарка, която пак се предизвиква от стрептококова бактерия и имаше известни притеснения, защото както при всеки стрептокок,  той може да окаже същите тези негативни последици дори и с летален изход. Тази шарка, за разлика от всички други детски шарки, също е  бактериална инфекция, лекува се с антибиотици. При навременната диагностика и проведено лечение мисля, че нещата ще приключат съвсем нормално без проблеми“, каза д-р Димов. Според него към момента заболеваемостта от скарлатина е овладяна у нас. Случаите, които се появяват на различни места са по-скоро спорадични и не вървят като епидемия.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27