Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските служители се подготвят за лятото

Поставят аптечки за туристите в горите, работят за превенция на пожарите

4
Монтират горски аптечки по туристически обекти
Снимка: ЮЦДП-Смолян

Комплекти за първа помощ започват да поставят в гората служителите на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, по еко пътеки и натоварени туристически обекти, съобщи заместник-директорът инж. Асен Карабов. „Инициативата възникна по повод на инциденти, които в предишни години през туристическия сезон се случваха с хора навън, в гората, и нуждата от някаква по-адекватна помощ, която ние можем да предоставим. Затова решихме да идентифицираме най-посещаваните туристически обекти по горски стопанства и да поставим по тези маршрути такива аптечки, които да съдържат най-необходимите неща за превързване на рани“, обясни инж. Карабов. Той подчерта, че в аптечките няма да има лекарства, а само препарати за почистване на рани и превързочни материали. Те ще бъдат поставени на високи, недостъпни за деца места, но в същото време достатъчно видни, за да бъдат достигани от възрастни.

инж. Асен Карабов, зам.-директор на ЮЦДП-Смолян

В инициативата ще бъдат включени и ученици. Ще бъде използван поводът под формата на игри горски педагози "да им поговорят повече за гората, за дърветата, за животните, така че да ги приобщим към цялостната наша задача да се опазват горите и природата на България“, поясни зам.-директорът на ЮЦДП-Смолян.

В област Кърджали също ще бъдат поставени комплекти за първа помощ по най-известните маршрути, като Перперикон, Пещера Утробата,  по пътя за крепостта Моняк, Каменните гъби, Каменната сватба и др.

Горските служители се подготвят за предстоящия летен сезон, който е и пожароопасен. „Миналата година на територията на предприятието имаше 74 пожара, които засегнаха почти 17 000 декара гори. Това са доста големи числа. По-специално за Кърджалийска област мога да кажа, имахме 25 горски пожара и там бяха засегнати около 9 000 декара гора“, съобщи инж. Карабов. Той припомни най-сериозният пожар, който вилня в областта повече от две седмици, този при границата с Гърция в защитената местност Гюмюрджински снежник.  „Там ангажирахме над 500 човека в гасене на пожари. Две седмици почти го гасихме този пожар. Не говоря само за нашите служители, говоря за пожарникари, за доброволци. Много хора се включиха, много ресурс се изразходва. Беше си страшно, припомни си зам.-директорът.

Работата по превенция не е прекъсвала. Предприятието разполага с 32 специализирани противопожарни автомобила, подготвени за действие в такива случаи. „Както знаем, всеки голям пожар в началото е един малък пожар, който с кофа вода може да се угаси. И точно такова е предназначението на тези автомобилчета – да реагират много бързо и да хванат пожара, когато е още малък, не се е разраснал и няколко човека могат да го ограничат или дори да го спрат“, поясни горският шеф.

Оборудват се 121 противопожарни депа, в които има инструменти за гасене на огън, ако се наложи. Там, където има опасност от възникване и разпространение на пожар в горите, се правят минерализовани ивици.

Не бих казал, че има умишлени пожари. Имаме съмнение за единични такива. Повечето пожари възникват и се прехвърлят от земеделски територии при горене на остатъци в земеделски площи. Една част възникват от гръмотевици и много малка част от хора, които са оставили огън без наблюдение или не са предвидили сложността на ситуацията“, коментира инж. Карабов.

Той подчерта, че помощта на доброволците при пожар в гората е абсолютно необходима. „В нашата, Родопската област – Смолян и Кърджали, смело мога да твърдя, че хората проявяват такава загриженост за гората и винаги се включват в гасене на пожари. Много разчитаме на тях“, каза инж. Карабов и допълни, че предприятието е издало книжка – „С огъня шега не бива“, предназначена за деца. „Но тези деца след години ще бъдат възрастни хора. И ние се стремим да ги възпитаме в такъв дух да се опазват горите“, категоричен беше заместник-директорът на ЮЦДП - Смолян.

инж. Веселин Райчев, директор на ДГП-Момчилград

Комплекти за първа помощ ще бъдат поставени по натоварени туристически обекти – исторически места и природни забележителности, като в района на Момчилград такива са крепостта Устра, Татул, местността Дамбалъ, в която се събират доста хора, каза за Радио Кърджали директорът на Държавно горско стопанство - Момчилград инж. Веселин Райчев. Горските аптечки, които ще са от типа на автомобилните, ще бъдат поставени на поне десет туристически обекта. Обмисля се как да бъдат запазени от атмосферните влияния.

В ДГС в Момчилград вече се подготвят и за летния сезон, който е пожароопасен. Инж. Райчев изрази надежда тази година да няма сериозни пожари, въпреки че дъждовната пролет спомогна за избуяването на тревите, които когато изсъхнат в летните жеги стават предпоставка за възникване на огън в гората.

Повече по темата чуйте в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56