Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация следи 83 случая на домашно насилие в Хасковска област

Снимка: Алами/Ройтерс

В област Хасково от началото на годината фондация "Х&Д Джендър перспективи" е регистрирала 83 случая на домашно насилие, съобщава БТА.

Данните изнесе неправителствената организация на заседание на Областния съвет за превенция на домашно насилие, съобщават от областната администрация, които са били домакини на форума.

В Хасково са регистрирани 42 случая, като от съда са насочени четирима души, а от полицията - 27. Едно лице е насочено от личния си лекар, а двама от "Спешна помощ", трима от адвокатска колегия, а петима са от други институции. 

Издадени са 18 заповеди за защита, уточниха от фондацията. Има 23 случая и 20 заповеди за защити на Районен съд - Хасково, показват данните от Съдебната палата, цитирани на заседанието. 

В Димитровград са регистрирани девет случая, издадени са седем заповеди за защита. През тамошния Кризисен център са преминали шест жени и седем деца. В Свиленград има шест случая.

В края на миналата година фондацията "Български център за джендър изследвания" оповести 181 случая на домашно насилие за годината в региона. 

Месец преди края на 2022 г. образуваните дела по Закона за защита от домашно насилие са били 82. 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

"Коалиция за климата": Страната ни се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила, че 1 евро,..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

Потушаването на пожара в планината Славянка е прекратено заради експлозии

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е..

публикувано на 30.07.24 в 11:49

Момчилград беше домакин на най-големия в Източните Родопи парад на ретро автомобили

Парад на ретро автомобили върна назад във времето жители и гости на Момчилград. Събитието се проведе в градския парк "Нури Адалъ". В продължение на няколко часа всички желаещи имаха възможност да разгледат класическите автомобили, паркирани в алеите на парка. Близо 60 участници от цяла България се включиха традиционния трети парад на ретро автомобили и..

публикувано на 27.07.24 в 17:00

Пожарна безопасност за деца в скаутски лагер "Планината на Офей"

Над 70 деца от цялата страна се събраха в скаутски лагер „Планината на Офей“ при хижа „Ледницата“ край село Гела. Падналият дъжд не спря организатори и участници да се включат в обучителните дейности, насочени към повишаване на знанията за пожарна безопасност. Обучителна сесия беше проведена от инспектор Юлия Таипова и инспектор Георги Малаков. Те..

публикувано на 26.07.24 в 18:00

Два фестивала и курс по китайски език предстоят в Момчиловци

Момчиловци в годините привлича все повече туристи от страната и чужбина. Селото в което живеят 1000 човека се развива много динамично. Кметът  на Момчиловци Сийка Суркова каза за Радио Кърджали, че профилът на туристите е съвсем различен от тези, които предпочитат лъскавите курорти:  "Ориентиран е към природата, към натуралното в начина на живот и..

публикувано на 26.07.24 в 11:23

Кметът на Златоград предлага създаване на фонд в подкрепа на децата в риск

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е представил пред Общинския съвет предложение за създаване на общински фонд в подкрепа на децата в риск, съобщи пред БТА Мирослав Янчев.   Според него подобен фонд може да окаже навременна финансова помощ за деца, нуждаещи се спешно от операции и лечение.  В Златоград е организирана през лятото благотворителна..

публикувано на 25.07.24 в 16:06