Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

 

Здравейте, в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед".

Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6. Днешното цяло предаване е посветено на българското село. В първата част на предаването, от завършилият документално кино Александър Чолаков, ще научим, за това как изглеждат шотландските села, както и за това дали така популярния скоч по цял свят се консумира от местните хора. Студентът е един от организаторите на Загражден филм фест, който цели да превърне старо прашасващо кино в място за филми, литература и изкуство. Следва една наистина вкусна тема. Наскоро читалищни дейци представиха около 50 местни ястия от кърджалийските села на второто издание „Вкус фест“ в Стремци.

Те бяха дегустирани и класирани от компетентно жури. Повече, ще научите от репортаж по темата. Следва да научим от Петя Аргирова как се правят картофените кнедли.


Във втората част на предаването, Ви разказвам за интересната колекция от крави-играчки на Милкана Йорданова, която има собствена мандра. И отново към село Смилян, където това лято ще се проведе инициативата Ваканция на село, за деца от 8 до 14 години, които искат да играят на воля, да се почувстват приключенски в къщата на баба и дядо, и да се събуждат под звуците на петела.

Следва разказ на една млада майка, Теодора Симеонова, избрала село Живково за дома на своите деца, далеч от градския шум и неразбории.

Останете с Вкусен следобед и с вкуса на лятото!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24