Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Ивайло Кънев: Няма хора за разкопки, битката е жестока за всеки работник

| Интервю
4
Ивайло Кънев
Снимка: личен архив на Ивайло Кънев

Един от най-старите записи с кирилски текст, открит у нас, този, при крепостта в местността Балък дере до ивайловграското село Хухла, предстои „да излезе с целия си блясък“ в последния том, посветен на 50 години от създаването на Националния исторически музей. Това съобщи откривателят на артефакта и ръководител на екипа археолози, който проучва крепостта Ивайло Кънев.

Надписът е изписан върху оловна пластина, датирана към времето на цар Симеон Велики, апотропеен е, т.е. бил е предназначен да предпазва собственика си. Разликата с десетките други подобни, повечето от които открити в Североизточна България е, че в този има изписана молба. Известни са даже и имената на молителите, които се обръщат към Св. Димитър да се застъпи за тях пред Господ. Текстът е канонично издържан, което е друга новост и характеристика на надписа. Изданието ще бъде достъпно и онлайн така че желаещите ще могат да се запознаят с детайли, съобщи Кънев.

За 23-та година, сбъдна се това, което аз, като археолог, го мечтаех 20 години разкопки на крепостта в местността Балък дере. И общината целево засили средства и безапелационно спечелихме проект към Министерството на културата. Най-вероятно се дължи на това откритие и засиления интерес на колегията към присъствието на българските войски толкова рано през Х-тия век около Одрин. Така че получихме финансиране“, поясни археологът.


През юни са извършени подготвителните работи, а същинските разкопки предстои да започнат през октомври.

Получихме потвърждението за превода на средства от Министерство на културата и месец октомври вече продължаваме по тази улица, по която работим, за да видим какво ново ще ни предложи като изненада крепостта“, каза ръководителят на екипа. Проучванията ще продължат и след работата на терен, вече в кабинетни условия, поне до месец декември, допусна той.

За крепостта край Хухла до момента не е открита информация в историческите извори. „Ние в момента пишем историята на тази крепост, посредством разкопките. Но базирайки се на това, което до този момент сме получили, както казах, ние още 2010 година попаднахме на улица, която свързва двата входа на крепостта и ние започнахме да се движим по улицата, да видим тя докъде ще ни заведе и какво има на нея. Оказа се, че към тази улица има много сгради с входове. Като стратиграфия вече всичко е ясно“, разказа Кънев.

През римско време крепостта е била много голям култов център. Разцветът е през V и VI век. След това има прекъсване до Х век. Животът се възвръща до управлението на Иван Асен II. Следва Четвъртия кръстоносен поход, превземане на Константинопол. Променя се географията на тази част на континента и на практика тази крепост полека-полека губи своето голямо значение, което е имала с промяната на административните центрове. Не е жертва на османското завладяване, припомни ръководителят на проучвателния екип.

Крепостта „Балък дере”

Тази година разкопките се забавят, заради късното гласуване на бюджета и изясняване на параметрите. Има вероятност наесен в работата да се включат студенти от Шуменския университет. Като много сериозен проблем обаче се очертава липсата на хора, които да бъдат ангажирани в разкопките. „Става все по-трудно и все по-трудно, и все по-трудно, и все по-трудно... Не знам какво става, но това е  голям проблем, който ще се задълбочава. Особено вие там в Кърджали знаете, граничен район, хората от Ивайловград сутринта лятото си отиват в Гърция, работят си за едни пари, прибират си се вечерта вкъщи. Аз не мога да достигна техните суми като надници и наистина битката е жестока за всеки работник“, сподели тревогата си Кънев.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46

Д-р Атанас Митков: Овладяхме ситуацията

Общо четири екипа на Спешната медицинска помощ - три от Кърджали и един от Черноочене, са се отзовали на сигнала за падналия окачен таван в сватбения салон край Кърджали, съобщи директорът на институцията д-р Атанас Митков. Инспекцията по труда започна проверка на сватбения салон Трима от пострадалите сватбари остават в болница под..

публикувано на 06.08.24 в 12:40