Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите алармират за нелоялни търговски практики при предлагане на "стоки за ученика"

„Ние, потребителите“: Преди пазаруване за учениците, разгледайте оферти и се информирайте

Снимка: Таня Милушева

Отсъстващи цени и поднесена неясно информация за условията, при които ще се продават на определена цена "стоки за ученика". Това са част от нарушенията, с които се сблъскват и през този сезон родителите при задължителните преди началото на всяка учебна година покупки за своите деца. За това алармира експертът от платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Така например, голяма търговска верига предлага за продажба тетрадки, моливи и химикалки, несесери, папки и други пособия за работа в клас с послание в червено "Сега ...“, последвано от съответната цена. Кампанията е с продължителност близо месец, но не е ясно какви ще бъдат цените на тези артикули, след като тя приключи. Не е изключена възможността да са по-ниски и това послание да е било за привличане на клиенти в пика на покупките, а когато вече всичко е осигурено, цените да бъдат свалени. Още повече, че тук няма твърдение за намаление и не се посочват задължителните в такъв случай съгласно Закона за защита на потребителите стара и нова цена, за да може клиентът да види каква отстъпка му се предлага в този обект, представи подробности от проверка Габриела Руменов.

Друго нарушение е липсата на цени за поставени в насипно състояние в щендери чанти, несесери и др., което лишава потребителя от важна информация, която трябва да получат преди вземането на решението за покупка. За някои от тези артикули цените са обявени на други щандове, на които въпросните стоки също могат да бъдат открити. Това обаче не освобождава търговеца от законовото задължение да посочи цената върху стоката, върху нейната опаковка или в непосредствена близост, подчерта Руменова.

От „Ние, потребителите“ напомнят, че за дребни артикули като острилки, пергели, гуми, химикалки и други също трябва да се посочи цената, като тя може да е върху съд, в който са поставени всяка от тези стоки и да е упоменато, че важи за брой от съответния вид.

За да се възползват от най-изгодните предложения и да не стават жертва на различен тип нелоялни практики с послания от типа „само сега“, само тук“ и пр., препоръчваме на родителите преди да закупят необходимите за децата им стоки за училище, да прегледат офертите в интернет. Това ще им спести време и ще им даде представа за диапазоните, в които се движат цените на интересуващите ги артикули, препоръча Габриела Руменова.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-високи цени на пазара в Кърджали в сравнение с миналата година

В разгара на летния сезон купувачи на кърджалийския пазар не липсват. Избрали са ранните часове преди обяд, за да избягат от жегата и да си напазаруват плодове и зеленчуци. За пазаруващите стоките са скъпи, за търговците – нормални. Част от клиентите споделят, че цените в сравнение с големите градове на страната са по-ниски. Други пък..

публикувано на 14.08.24 в 17:12

Заменят печки с климатици в Смолян

Над 2000 домакинства ще бъдат финансирани по проекта за подмяна на горивната база в община Смолян.  В края на месец септември т.г. ще се обяви нов прием, а първите уреди ще бъдат монтирани в края на годината. Заявления за участие досега са подали над 1470 домакинства  като по проекта се очаква да бъдат финансирани над 2000, посочи..

публикувано на 14.08.24 в 16:49

Дават на концесия езерото в парк Кенана в Хасково

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и приложения са приложени към публикуваното днес на сайта на Община Хасково уведомление. Желаещите да участват в..

публикувано на 14.08.24 в 16:49
Снимката е илюстративна

Задържаха шофьор, употребил наркотик

Шофьор, употребил наркотик и спътника му са задържани в РУ – Кърджали след опит за избягат от полицейска проверка. Около 23 часа полицейски патрул подал стоп палка на шофьор на лек автомобил „Фолксваген“. Последвало неподчинение и бягство в посока към село Йончево. След преследване в селото водачът и спътникът му слезли от колата и побягнали към гората...

публикувано на 14.08.24 в 12:23

Обсъдиха общия устройствен план на Хасково

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. „Удовлетворен съм, че стигнахме до този етап на обществено обсъждане на Предварителен проект на Общия устройствен план на Хасково. Благодарение експертите на Община Хасково и на екипа,..

публикувано на 14.08.24 в 11:02
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Йотова не очаква спад на политическото напрежение

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на страната..

публикувано на 10.08.24 в 12:43

11 загинаха при автобусна катастрофа край Анкара

 11 души загинаха рано тази сутрин при катастрофа с автобус край Анкара. 24-ма души са ранени, съобщи губернаторът на столичния регион. От обществения телевизионен канал TRT уточняват, че автобусът се е блъснал в колона под мост. На място са пристигнали спасителни и медицински екипи. Причините за инцидента се разследват. По предварителна информация..

публикувано на 09.08.24 в 09:57