Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 ваксинирани срещу Covid-19 за ден в Кърджали (ОБНОВЕНА)

3
Снимка: БГНЕС


34 кърджалийци си направиха ваксина против Covid-19 в първия работен ден на отново отворения имунизационен кабинет в РЗИ-Кърджали. Още десет души са преминали и през кабинета в ДКЦ 1 (Старата поликлиника). Това съобщи за Радио Кърджали директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев.

"Кабинетът работи - това е изискване на министерството, да имаме работно време, и сме го определили вторник и петък от 8 и половина до 4. Но това не значи, че ако има желаещи в другите дни, ще бъдат върнати. Няма да връщаме никого. Не е задължително да се записват предварително. Кой когато му е удобно и желае, да заповяда", каза д-р Виктор Кирчев. Той предупреди, ако е възможно хората да не идват след 15 часа, защото е вероятно тогава да се наложи да се отвори нова ампула от ваксината, но ако няма други желаещи до края на работния ден, тя ще трябва да се изхвърли.

В една ампула има шест дози ваксина. Отворената ампула се използва в деня и не се прехвърля за следващия ден, припомни д-р Кирчев.

Ваксината е нова, само един вид е, няма възможност за избор. Тя е еднократна, еднодозова и обхваща новите варианти на ковид. "Хубавото е, че тази ваксина може да се комбинира с противогрипната и може в един ден да се сложат и двете", коментира д-р Кирчев.

Всички 34 души, които се ваксинираха в първия ден в кабинета в РЗИ-Кърджали са с първа игла. "Имайте предвид, че тези, които се ваксинираха преди около година, имунните тела са съвсем паднали. Хубаво е да се мисли за нова ваксина. Виждате, случаите се увеличават. Най-вероятно зимния период ще бъдат доста повече от лятото", каза още директорът на РЗИ.

Освен в РЗИ и ДКЦ 1, имунизационни кабинети ще бъдат открити и в многопрофилните общински болници в областта. "Но тази година ще наблегнем повече на общопрактикуващите лекари, защото те са хората, които обхващат цялостно пациентите и ги познават най-добре", каза д-р Кирчев и уточни, че че именно джипитата знаят кой и кога има нужда да бъде насочен и посъветван да си постави ваксина.

Директорът на РЗИ-Кърджали увери, че новата ваксина няма противопоказания, единственото условие е човек да е здрав.


повече може да чуете в прикачения звуков файл  


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29