Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков за промените в Конституцията: Майстори сме да прибързваме с всичко

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

"Разбира се, че стана добре, защото ние сме големи майстори да прибързваме с всичко и това го правим вече от десетки години и затова имаме изключително нестабилно законодателство, което е огромна язва за България." Така проф. Огнян Герджиков, юрист и бивш председател на Народното събрание, коментира отложените във времето промени в Конституцията, които бяха дебатирани от народните представители в петък.

Според проф. Герджиков в момента има най-малко нужда от промяна на Конституцията, "това е последният проблем на България" и "пара в свирката". Всичко останало е по-важно, категоричен е той: "Значи ние трябва да има една хубава действаща икономика. За да може на основата на тази икономика да има хора с добри доходи. Ние, за съжаление, сме опашката на Европейския съюз и продължаваме да бъдем на опашката по жизнен стандарт. Не, че трябва всичко да се критикува. Има неща, които трябва да се похвалим, нали? Например този жест, който направи нашето правителство, да изпрати самолет да прибере българските граждани от Израел. Стават и хубави неща."  

Сред предлаганите промени в Конституцията "корекцията в съдебната система - това е единственото, което има някакъв резон. Всичко останало е пара в свирката", каза още проф. Огнян Герджиков.

Що се отнася до предложението за промяна на националния празник, проф. Герджиков е убеден, че не трябва да се пипа 3 март. "Държавността ни се възстановява на 3 Март, а 24 май е народен празник. Всички го обичаме, обаче, както и всички го обичаме, така вече си забравяме нашата азбука и като тръгнете по улиците на големите градове, по магазини и по МОЛ-ове, там вече повече се пише на английски. Ето това е големият парадокс. Искаме да направим национален празник, свързан с кирилицата, а ние вече я слагаме в задния двор. Това е огромно безобразие", каза проф. Герджиков. Той припомни, че 24 май се празнува и в Русия и в други страни и не е много удачно такъв национален празник да се чества и от други държави.

Не трябва да се бърза и с промените в съдебната система, още повече, че има около 50 отрицателни становища за предлаганите конституционни изменения, смята юристът. "Това беше един шамар... Аз не съм толкова навътре в материята, аз не съм конституционалист. Но така или иначе погледът, който имам, ме кара да мисля, че това е прибързано и не трябва така да се законодателства. Слага се на масата, обсъжда се, правят се кръгли маси. След половин година, след една година пак се  обсъжда. Така се правят по белия свят законите", каза проф. Герджиков.

Той смята, че много от нещата са неразумни и трябва да отпаднат. "Наистина не го разбирам, като някаква самоцел непрекъснато нещо да променяме. Трябва да останем една стабилна страна, държава предсказуема, предвидима, а ние с тези непрекъснати промени плашим  хората. Хората вече не искат да дали да инвестират в  България, защото непрекъснато се променят условията", е мнението на проф. Огнян Герджиков.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30