Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 октомври е професионален празник на българския архивист

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

10 октомври е професионален празник на българските архивисти - хората, които се грижат документалната памет на миналото да се пази и съхранява. Датата е годишнина от създаването през 1951 година на Държавният архивен фонд. През 2023 г. се навършват 72 години от началото на организираното архивно дело в България. 

Държавният архив в Кърджали като структура се създава по-късно, след новото териториално деление на страната на окръзи през 1959 г.. "От началото на 1960 година се създава и структурата на Държавния архив в Кърджали. През периода на своето съществуване архивът се грижи за издирването, опазването, съхраняването, популяризирането, информационното обслужване на потребителите на архивна информация, събирайки документи от територията на целия тогава Кърджалийски окръг, а сега Кърджалийска област", припомни в ефира на Радио Кърджали началникът на институцията в Кърджали Гергана Димитрова.

Първоначално е имало директор и един-двама специалисти. В последствие структурата се разширява. Стига до функции на като териториална дирекция. Щатът е стигал до 15 човека, имало е и звено за извършване на експертизи към архива. "През 2010 година беше извършена реформа и оттогава структурата в Кърджали става отдел към Дирекцията в Пловдив и съответно и щатът е съкратен на 5 човека", обобщи Гергана Димитрова сегашното състояние на институцията..

В Държавен архив в Кърджали се съхранява фондът на Мара Михайлова - краевед, журналист, общественик с огромна тежест в живота на Източните Родопи. Едно от другите "богатства" е фондът на друг изявен краевед и общественик - Кирил Попгеоргиев.

 "Всеки един фонд, който се съхранява при нас, съдържа ценна и интересна информация. Има много фондове на училища, предприятия, в които има запазена информация за тяхното историческо развитие, за създаването. Има много лични спомени на отделни лица. Кои участници в  различни събития да кажем в Балканската война, във Втората световна война. Има много запазени спомени на бежанци от Беломорска Тракия, които описват своя път и заселването си при нас. Също така има отделни постъпления, тоест непълни фондове, които разказват за историята на този край. Има много снимков материал, илюстриращ различни населени места, различни събития. Снимките са едни от най-интересните и най-използваните от нашите посетители, защото, освен че разказват, те и показват", разказа Гергана Димитрова.

Част от посетителите на Архива са хората, които търсят информация от имуществено-стопански характер, за земи, имоти, ниви. Другата част са научните работници, ученици и студенти, които работят по различни теми в зависимост от своите интереси и правят проучвания на различни населени места, за създаването, развитието на селищата на региона. 

Най-младите посетители на институцията, "които действително четат като информация, са да кажем ученици 15, 16-17-годишни, които работят в училище по различни проекти и се интересуват от историята на региона, но иначе като институция ние организираме представяне и запознаване на младото поколение в много училища, имали сме посещение на ученици и ученици от  2 и 3 клас. Интерес и любопитство в тях предизвиква самата институция Архив какво представлява", обяснява Гергана Димитрова.

Увеличават се и дарителите и хората, които оценяват стойността на документа и смятат, че той би бил полезен за следващите поколения. Сред последните по-значими дарения е второ постъпление към фонда на известния кърджалиец, поет, общественик и бивш директор на библиотеката Иванко Маринов, направено от неговата съпруга Тамара Димитрова, която пък тази година през юни получи приза "Дарител на годината".

Гергана Димитрова призова ввеки кърджалиец, който смята, че има документи и смята, че са важни, да се свърже с Държавния архив, за да ги остави за следващите поколения.

Самият празник ще бъде отбелязан с изложба, посветена на 110 години от създаването на първото в Източните Родопи българско училище "Отец Паисий". "И тъй като в една изложба  няма как да с пълнота да се представи цялостният живот и дейност на една образователна  институция с вековна история, ще представим на хората документите, които са запазени в Архива от неговото създаване до момента. Училище, израснало  от осем ученика в началото и  превърнало се в едно модерно иновативно училище днес", каза Гергана Димитрова.

Откриването на изложбата е предвидено за 10 октомври, вторник, от 15 часа


повече може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25