Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетариумът в Кърджали - бижуто, което те потапя в Дълбокия Космос

Вече половин година Планетариумът в Кърджали привлича любознателни, малки и големи хора. "Интересът е голям, защото е уникално бижу - картината е с много добро качество и като е голям купола 7 метра по време на прожекция, посетителят има усещането, че е навътре в цялата картина, че около него се движат планетите, че се движи между мъглявини от дълбокото небе и галактики в космоса, близките околности на земята и много дълбокия космос около други галактики", каза за Радио Кърджали астрономът Бончо Бончев от Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали. 

На посещения идват ученици, родители с деца, любознателни хора, както от Кърджали, така и от други градове, дори от Русе и София, каза Бончев. Той уточни, че сега Планетариумът работи с предварителна заявка, но предстои да се обявят постоянни часове за граждани.

Най-честите въпроси на децата са свързани с извънземни. "Всякаква научна логика сочи, че трябва да има и то доста, но вероятно по доста причини не осъществяват контакт. Също разстоянията са огромни във вселената. Възможно е и другото, че докато една цивилизация се развие достатъчно много, за да може да преодолява тези разстояния, се самоунищожава или не иска да се меси в развитието на друга, ако те са по напред", коментира Бончо Бончев.

Освен с популярното знание, каквото се предлага в Планетариума, в Обсерваторията в Кърджали работят задълбочено с ученици и в няколко школи - по астрономическа фотография и за подготовка на ученици за олимпиади по астрономия с решаване на задачи по физика, астрономия и математика. Учебната година вече започна, записването е на място в Обсерваторията, а занятията се провеждат в удобно за кръжочниците време, каза Бончо Бончев. Една от радостите на учените в Обсерваторията е Атанас Митрев от Езиковата гимназия, който е златен медалист от националната олимпиада миналата година, а сега, в началото на следващия месец му предстои участие в Международната олимпиада по астрономия в Китай.

Бончо Бончев уточни, че интерес към наблюденията по астрономия проявяват дори ученици от 4 клас, но по-сериозните занимания започват от 6 клас нагоре. "Тези, които участват в лагер-школата по астрономия през лятото на Белите брези, пък са най-запалени, защото са имали достатъчно време през летните топли нощи да наблюдават с много сериозна техника", коментира Бончев.

Лагер-школата по астрономия на Белите брези се провежда от 1970 година и е "школа" за всички любители на астрономията и физиката от цялата страна. "Доста успешна беше това лято, защото с всяка изминала година все повече техника и все по-нова и професионална се качва горе на Белите брези, далече от светлинното замърсяване, където можем да наблюдаваме по-дълбоко небе. Наблюдават се доста интересни звезди, специфични галактики. Също се оказа, че е достъпно за нас наблюдението на екзопланети, планети около други звезди. Толкова се развива техниката, че дори стоейки си на земята, най-вероятно в близките години ще успеем да наблюдаваме, ако има цивилизация на някои от тези планети и имат нощно осветление, ние това ще можем да го засечем", каза Бончо Бончев. 

"Има над 4000 вече открити такива планети около други звезди, включително и доста подобни на Земята, от земен тип. Това, което беше преди години професионално достъпно като сериозна техника за професионални астрономи, сега е достъпно за нашите ученици. Те правят много сериозни наблюдения, включително някои от тях се публикуват в сериозни научни списания", коментира Бончев.


Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46

Д-р Атанас Митков: Овладяхме ситуацията

Общо четири екипа на Спешната медицинска помощ - три от Кърджали и един от Черноочене, са се отзовали на сигнала за падналия окачен таван в сватбения салон край Кърджали, съобщи директорът на институцията д-р Атанас Митков. Инспекцията по труда започна проверка на сватбения салон Трима от пострадалите сватбари остават в болница под..

публикувано на 06.08.24 в 12:40