Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментира се и въпроса за неглижиране от правителството на отправени предупреждения

Проф. Дронзина: Няма изгледи за скорошно решаване на сложната ситуация в Газа

Ако Израел предприеме наземната операция, това ще бъде невъобразимо кървава битка – къща по къща

| Интервю
2
проф. Татяна Дронзина
Снимка: БГНЕС

По-скоро песимистично е очакването за скорошно и лесно разрешаване на конфликта в Израел на проф. д-р на политическите науки Татяна Дронзина, преподавател по политически науки в Софийския университет, изследовател в областта на тероризма и радикализацията, с многогодишен опит по въпросите на тероризма в Централна Азия и Балканския регион. За Радио Кърджали тя коментира: „Лоша е конфигурацията, на която ставаме свидетели в момента. От една страна е Хамас. От друга страна е Хизбола, който както знаем, също е обучен от Иран. От трета страна са снарядите, изстреляни от Сирия. Иран получи предупреждение да не се намесва. Либия също получи такова предупреждение. Това обаче не отменя сложността на ситуацията, Израел се бие на три фронта. Освен това, ако Израел действително предприеме наземна операция, за каквато се готви, за каквато има индикации с мобилизираните 360 000 резервисти и строителството на фортификации по границата, то това ще бъде един невъобразимо кървав конфликт, защото в Газа, с нейната гъстота на населението, битката ще бъде къща по къща. Израел може да има технологични предимства като въоръжение, танкове и самолети, но Хамас в последните години усвои прекрасно боевете в градски условия. Да не забравяме, че повече от 100 заложници се намират, не знаем точния им брой, но това беше, което съобщи израелската армия, се намират в ръцете на Хамас, който не се съмнявам, че ще ги използва по възможно най-кървавия начин, за да спечели преимущество. Така че никак не съм оптимист по повод на това, което ще се случва. Не знам колко ще продължи острата фаза на войната, но със сигурност конфликта, който тя отваря, ще продължи десетилетия наред. И искам да цитирам това, което последните дни масово се разпространява в мрежата, това са думите  на Голда Меир (бивш министър председател – първата жена, премиер на Израел и третата такава в света, б.р.), която каза, че - ние ще им простим, че те убиваха нашите деца, тоест палестинците убиваха децата на израелците, но няма да им простим това, че ни накараха да убиваме техните деца. И че мир ще има само тогава, когато те, палестинците, започнат да обичат своите деца повече, отколкото да мразят нас. За голямо съжаление, аз не виждам в обозримо бъдеще настъпването на такъв момент“.

Проф. Дронзина коментира допуснати версии за неглижиране от страна на премиера на Израел Бенямин Нетаняху на отправени предупреждения за предстоящата атака не само от Мосад, но включително и от чужди служби.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ръководството на КНСБ се срещна в Кърджали с фирми от индустрията, местна власт и синдикални членове

10 % увеличение на всички заплати в Бюджет 2025 иска КНСБ

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 13:24
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16