Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят новоизлязлата книга на проф. Пимпирев в Кърджали

По повод 110-годишнината от създаването на НЧ „Обединение 1913“ в Кърджали ще бъдат представени новоизлязлата книга на полярника проф. Христо Пимпирев и поредния печат на „ Антарктида - Окото на Космоса“ на проф. Боян Биолчев. Това ще стане в присъствието на авторите на 19 октомври от 18 часа в кино-салона на читалището, съобщи председателят, стъпил на Ледения континент преди десет години Стоян Анадолиев.

"Боян Биолчев е дългогодишен наш симпатизант. Той се чувства като у дома си, когато идва тук на представяне и на посещение. Почетен е като член на Народно читалище Обединение, а професор Пимпирев първата му среща беше на 100 годишнината от читалището. Организирани бяха два семинара през тези години на младежките международни антарктически комитети.
"Антарктическият стопаджия" идва от това, че българската експедиция непрекъснато организира пътуванията си с помощта на експедициите и на комитетите на антарктическите институти на някои други държави. Винаги са ни подпомагали с различни неща и комуникация, и локация и транспорт, така и той като учен и полярен изследовател, като преподавател по геология в Софийския университет, като шеф на българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Книгата е повече научна, запознаване изцяло с обстановката на самия континент, с нейната флора, фауна, най-вече с големите заслуги на нашата научна база на остров Ливингстън, където е една българска територия, с голяма топонимия българска на местности", каза още Стоян Анадолиев и посочи,че проф. Пимпирев е учен с изключителен голям научен принос.  

Анадолиев припомни още, че преди 110 години в Кърджали се обединяват българи, турци и роми, за да открият читалището под ръководството на Кирил Ванков.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34

Отменят спектакъла "Под игото" в Кърджали

Спектакълът "Под игото", с който Варненският театър трябваше да гостува в Кърджали на 20 юни, се отменя. Главният организатор на турнето Катя Лазарова съобщи: "Планираният спектакъл “Под игото” се отменя, поради внезапно заболяване на главен актьор. За да уважим публиката в Кърджали на 19 юни от 19:00 ще представим комедията на Иво Сиромахов..

публикувано на 02.06.24 в 18:00

„Огънят на Анадола“ избра Кърджали за част от лятното си турне

Легендарната танцова формация от Турция включва България в световната си обиколка по повод 25 години на сцена.  Световноизвестният турски танцов състав „Огънят на Анадола“ ще представи на Кърджали магичен шоу-спектакъл през август. След Китай, САЩ и Канада, едни от най-бързите танцьори в света ще посетят отново България. „Огънят на Анадола“ избра..

публикувано на 02.06.24 в 16:20

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14