Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филиалът за медицински сестри в Кърджали ще обучава студенти от септември 2024 г.

3
В средата на септември кметът на Кърджали Хасан Азис показа на проф. д-р Христо Бозов няколко възможности за бази на бъдещия филиал за медицински сестри
Снимка: Община Кърджали

Най-рано следващия септември в Кърджали може да има Филиал за медицински сестри на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Преди дни Академичният съвет на висшето училище взе решение да разкрие Филиал в Кърджали. Предстои да се започне процедура, която трябва да получи одобрение от Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Националната агенция по оценка и акредитация. Това съобщи в интервю за Радио Кърджали проф. д-р Христо Бозов, ректор на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

"Една такава процедура би отнела около година, така че най-оптимистичният вариант е следващата есен да започне обучението. Така че в рамките  а този период би могло това да се  случи. Разбира се, ако и Министерски съвет, Народното събрание, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването подкрепят тази идея. А аз съм сигурен, че те ще подкрепят, защото има голяма необходимост от медицински сестри в нашата държава и във всеки регион, както и в Кърджали. И ангажимент на държавата е да се подготвят точно медицински сестри. Така че смятам, че ще мине през всички институции одобрението", каза проф. д-р Христо Бозов.

Той припомни, че в България има около 30 000 медицински сестри, което е два пъти по-малко от необходимия брой, за да има качествено лечение. "Освен това Кърджали е не малък регион. Има доста разпокъсани населени места и там също би могло да се позиционират медицински сестри, които да са от полза на населението, така че то да се запазва и да остава в тези райони, в които живее", коментира проф. Бозов.

Преди около месец ректорът на Бургаския университет и част от ръководството посетиха Кърджали и се срещнаха с кмета на общината, за да проучат възможността именно тук да се разкрие филиал за обучение на медицински сестри. "Тъй като има недостиг на медицински сестри, той не е само в Кърджали. Той е в цяла България.  Освен това има желаещи да учат за медицински сестри. Има и необходимата база. Има добра болница, където може да се практикува. Ние от своя страна имаме факултет по обществено здраве и здравни грижи, в който се обучават медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти и той е вече с около 10-годишна история. Имаме необходимите кадри да проведем едно качествено обучение и затова решихме, ако академичният съвет на университета одобри това предложение да продължим с процедурата по разкриване на такъв филиал", обясни проф. Бозов.

В началото Филиалът ще приеме 40 студенти в специалност "Медицинска сестра", които ще се обучават четири години и ще се дипломират като бакалаври. В следващите години, в зависимост от интереса, може да се въведе допълнителна квалификация, напр. обучение за "операционна" сестра, за "психиатрична" сестра и т.н. Също за бъдещето ще остане засега обучение в други специалности, които Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" предлага - лекарски асистенти, парамедици.

Според проф. д-р Христо Бозов има възможности за реализация и развитие на такива специалисти в област Кърджали. "Лекарските асистенти, които са нещо като бившите фелдшери, могат да поемат грижите за хората в такива региони, както е Кърджалийска област... И освен това вече възможностите на медицината са много по-големи. Има възможност и за телемедицина и те, като имат нужда от консулт - може да направим един такъв център за телемедицина в самия град Кърджали, а и където и да е другаде, - и могат да получат консултации онлайн по всяко време. Така че това би било много сериозно предимство за оставането на хората от такива региони, а не да се местят в други региони, където има примерно медицинско обслужване", каза проф. Бозов.

Той има надежда за бъдещо въвеждане и на специалност "Парамедик" за системата на спешната и неотложната медицинска помощ, защото и там има глад за кадри. "Ние имаме такъв опит,  Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" от години обучава парамедици. И ги обучава до най-високата степен  - четвърта степен. Вече сме обучили около 80 парамедици и голяма част от тях работят вече на линейки в град Бургас и запълват съществена празнина в спешната помощ", коментира проф. Бозов.


цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25