Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта край Храстово разкри две църкви, рицарски доспехи и гроб на вампир (видео)

10
Крепостта край крумовградското село Храстово
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Останки от две църкви, затрупан с камъни скелет срещу вампирясване, множество метални пластини от рицарски доспехи на византийски аристократ, оловна ампула за пренасяне на свето миро. Това са само част от изненадите от разкопките на крепостта край крумовградското село Храстово. Те бяха открити по време на третата археологическа експедиция на обекта под ръководството на доц. Деян Рабовянов, която се проведе в края на октомври и началото на ноември. 

Голямата изненада е разкриването не на една, а на две църкви. Те се намират в долната, западна част на крепостта край Храстово, където е некрополът и където вече има двайсетина разкрити гроба. Допреди две седмици археолозите само предполагаха, че в този район има храм и търсеха къде точно е той. 

"Най-важните части от тези църкви - олтарната част с техните абсиди, които със сигурност могат да потвърдят, че става въпрос за християнски храмове, именно части от тях се откриха, много слабо запазени, но налице. Първоначално е имало доста по-голяма църква, строена с хоросан, с по-широка абсида. Възможно е тя да е късноантична като датировка, но предстои това да се прецизира. След нейното разрушаване е постоена по-малка църква, едноабсидна, еднокорабна вероятно, типична за периода, с глинена спойка", разказа ръководителят на разкопките доц. Деян Рабовянов.

Според археолога некропола, който разкриват, е свързан именно с по-късната църква от периода на Средновековието. Любопитен акцент е, че и след изоставянето и  разрушаването на храма, там са полагани покойници, което показва, че хората са приемали мястото за свещено и след унищожаването му. Самият некропол, в който археолозите са разкрили до момента 23 гробни ями, също буди интерес, казва доц. Рабовянов. 

Един от най-интересните гробове в некропола е гроб номер 12, в който краката на мъртвия са затрупани с голямо количество камъни до колената. На него попада археологът от РИМ в Кърджали Милен Камарев.

"Натъкнахме се на един обред за обезвреждане - насипване  с голямо количество камъни в областта на краката до колената. Това е едно вярване, че мъртвият при някакви определени ситуации може да се съживи, да излезе от гроба и да започне да пакости дори на близките си. Така че имаме един такъв обред за обезвреждане, против овампиряване, за да не стане вампир", обясни Милен Камарев.

 Не по-малко интересни са находките от двете кули от 14 век в източната част на крепостта. Само по време на есенните разкопки техният брой е около 150, разказва доц. Рабовянов: "Най-голяма група сред тях са пластините от брони. Броят им е над 40, което показва съществуването на два такива доспеха. Което поставя крепостта Храстово на трето място в България, където е намерено такова голямо количество пластини, след столицата Търново и Никопол край Дунав.". 

Сред откритията изпъква много добре запазената оловна поклонническа ампула, много  рядка находка за България. в такава ампула поклонниците са носили свето миро от гроба на Свети Димитър Солунски в Солун. Има много кръстове, всички счупени, огънати и след това изхвърлени в рова край крепостта.. Монетите са много малко, но много важни, особено двете сребърни от времето на Алексий Първи Комнин и на емир Орхан, благодарение на които се датира времето на падането на крепостта - около или малко след 1362 г.

Сред интересните находки са още закопчалки за богослужебни книги, накити, битови предмети, много и разнообразни върхове от стрели. Сред тя изпъкват върхове на стрели от арбалет, който по това време навлиза във византийското въоръжение.. А любопитен акцент за живота в крепостта е откритият каменен хромел, върху който е нарисувана играта Дама.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Поздрав от българския Модул за наземно гасене на горски пожари в Р Гърция

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта при..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията..

публикувано на 23.07.24 в 14:00

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 18.07.24 в 16:52

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28

Избраха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 13:40

В Гърция предупреждават за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в..

публикувано на 17.07.24 в 12:36