Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дуньо Дунев: Повече от 35 % от хората не са си получили лекарствата?!


Лекарите на терен са тези, които често се сблъскват с неуредиците в системата. Техният контакт с пациента освен това е доста по-чест, защото в малките населени места хората гледат на лекаря все още като на Господ, и страдат от множество заболявания. Д-р Дуньо Дунев, общопрактикуващ медик в Ардинско смята, че електронната рецепта им е спусната напук, и е недомислие. Хората в малките населени места често не могат да приемат как може да няма хартиен носител, на предписаното от лекаря лекарство, но това е по-малкият проблем. По големият е, че у нас 35 % от електронните рецепти не се изпълнени. Д-р Дунев:

"Има проблеми, хората трудно разбират за какво става дума. Идва човека, пациента, преглед, рецепта, ама рецептата по Интернет. Сега как да му обясня, как така ще му пристига по Интернет. Много рязко се правят тези неща и хората трудно ги възприемат.

По думите му, изписва рецепта на пациент за лекарство, което и друг път е изписвал, но в аптеката не му го дават. Има несъответствие с кодовете в системата.

Д-р Дунев коментира и прочетена статистика, според която 35 % от рецептите не са изпълнени:

"35 % - повече една трета от пациентите не са си получили лекарствата? Каква е тази промяна, какво е това нещо, какви хора ни управляват, с какъв разум", възмущава се той.

"Правителството Дянков /Денков, б.ред/ показва някаква упоритост". Лесно е, докторите са длъжни, ако не, ще ги глобим, ще ги накажем.

Според него би било улеснение да се изписва и хартиена рецепта.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За експертен кабинет без връзки с олигархията призова Кольо Парамов

Българската политическа система се нуждае от сериозна корелация като възможност за моделиране на процес, който да докаже, че в страната има хора, които могат да поемат ангажимент към Европа. Много е важно кой ще бъде предложен за премиер, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Той е категоричен, че на България е необходим експертен..

публикувано на 15.07.24 в 12:32
Полицаи обработват мястото на катастрофата край Загорско

45-годишна жена е загиналата в катастрофата на пътя за Маказа

45-годишна жена е загиналалата в катастрофата по международния път за Гърция тази сутрин, информираха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пътнотранспортното произшествие стана около 7,30 часа на главния за ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско.  По първоначални данни 27-годишна водачка на „Фиат“ загубила контрол над управлението, колата се..

публикувано на 15.07.24 в 10:51

Седмицата на втория мандат - очаквания и реалност

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 09:45

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:21
снимката е илюстративна

Пожарът в Свиленградско е един от най-големите за последните години

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара. Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР главен комисар Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани. Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство, обясни..

публикувано на 15.07.24 в 09:15

Жегите продължават до четвъртък, на места се очакват до 43 градуса

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса, посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури. Може да се наблюдават и т.нар. сухи гръмотевици,..

публикувано на 15.07.24 в 09:06

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46