Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха на свобода нова група черни лешояди

Снимка: „По-диви Родопи“

Eкип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“ освободи втората голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината. 

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите. 

Очакванията са те да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина. 

Около седмица минава, докато птиците придобият смелостта да летят в природата, след като се сблъскат с условията извън волиерата, показва опитът на специалистите от миналата година

"Тоест най-вече с това, което ги очаква от гледна точка на облитане на територията, с местата за нощувка, почивка. Защото клетката е голяма и те вътре могат да си летят, но условията навън са различни. Там вече има вятър, има препятствие, дървета, има други лешояди, с които влизат във взаимодействие, така че отнемат няколко седмици, докато те шлифоват своите летателни умения, да се научат да кацат на безопасни места. Това са най често дървета или пък по-високи такива храсти, скали", обясни Добромир Добрев

Когато адаптацията премине успешно, черните лешояди много бързо ще намерят местата, на които се хранят и другите лешояди, и местата, на които могат да почиват безопасно, разказа специалистът.

Освободените новодомци на Източните Родопи вече са имали срещи със свои белоглави събратя: "Тези срещи преминават малко боязливо в началото, но вчера наблюдавахме например една от освободените птици, която доста добре отстояваше своите позиции около местата, където се хранят."

Към момента черните лешояди в българската територия на Източните Родопи са 21. Миналата година бяха пуснати първите 14, но за съжаление някои от тях загинаха и от групата останаха 8 птици. Често в района на Маджарово прелитат и черните лешояди от националния парк Дадя в Гърция. "За нас това е успех, защото показва, че адаптацията на нашите птици е успешна, защото те намират своя път и и до гръцката част на Родопите. Хранят се заедно с другите себеподобни в Гърция и обратното, тоест има комуникация между тях и реално свободно прелитат, хранят се заедно и това показва, че процесът на адаптацияе успешен", казва Добромир Добрев.

Вече има наченки и на сформирани двойки от миналогодишната група, въпреки че птиците все още не са в полова зрялост. Хубава новина е и тази, че има и две заети изкуствени гнезда в българската част на Източните Родопи, които са правени специално за черните лешояди.

Според изследване на специалистите районът е един от най-добре запазените и безопасните и едно от най-добрите места за реинтродукция на черните лешояди в България. Тук има стабилни популации на белоглави лешояди и подходящи хранителни местообитнания. Не на последно място това е място, в което хората припознават грижата към птиците и ги опазват. 

цялото интервю на Станислава Георгиева с Добромир Добрев от БДЗП може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в Парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30

Радослав Милев: В предизборна ситуация сме

Ситуацията е предизборна, отиваме на избори. Това е категоричното мнение на Радослав Милев, областен лидер на "Демократи за силна България" в Кърджали. Без подкрепата на ГЕРБ не може да има стабилно правителство в този парламент, каза той и обясни, че на всички политически сили ще е трудно да се явяват за седми път на избори, нападките не спират, но..

публикувано на 04.07.24 в 11:22