Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма малко добро и грешно добро. Правим малки стъпки тук и сега за по-добър свят

Хаки Кан: Човек трябва да живее така, че да е за пример

Животните не искат нищо повече от любов и грижа и дават същото

| Интервю
4
Хаки Кан
Снимка: Личен фейсбук профил

Хаки Кан, момчето от Кърджали, което се самоотгледа и стана писател, човек, който организира многобройни благотворителни акции за спасяване и на хора, и на животни, който живее, за да прави добро, гостува в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали.

Трябва да хвалим с всички сили добрите постъпки и трябва да правим наши идоли именно тези, които подобряват света с действията си“, е житейската философия на 29-годишния мъж, посветил се на каузата да направи света по-добър.

„Пътят на героя“ е втората му книга, която излезе от печат съвсем наскоро. Тя е своеобразна автобиография за преживените трудности от 6-годишната му възраст, когато остава сам, до днес, когато смело се нарича успяващ човек. Голяма част от приходите от продажбата на тази, както и на първата му книга „По-велик от живота“, отиват за осъществяване на стотиците му благотворителни акции.

Една от основните ми цели е да оставя колкото мога по-добър пример с действията си. … Искам чрез думите ми да вдъхновявам. Искам чрез действията ми да вдъхновява“, каза при гостуването си в студиото Хаки Кан. Това е и смисълът на многобройните му акции, с които помага на семейства в нужда и на бездомни животни. „Миналата седмица сме посетили над 20 човека и сме раздали около 150 кг хранителни продукти“, посочи блогърът. Отзовава се на всеки зов за помощ. Ходи лично на място и преценява дали и как може да се помогне. Не крие, че се е срещал и с хора, които просто искат да се възползват от неговата и добрината на другите.

Оставен да се отглежда сам на невръстната 6-годишна възраст, не е сърдит на майка си, а напротив, благодарен е на съдбата си, защото това го е научило от малък да разчита на себе си и да се справя с всякакви препятствия. „Срещу колкото повече трудности се изправя в живота си един човек, толкова по-можещ е в живота, когато преследва собствените си цели. Не мисля, че хората трябва да имат лесен живот. Трябва да имат труден живот, за да се научат на важните уроци“, убеден е Хаки. „Аз вярвам, че на децата не трябва да им се дава всичко наготово. Моето старание би било да не им правя живота прекалено лесен, а да им покажа, че с труд и усилия могат да си осигурят всичко, което желаят“, ще е принципът, който ще следва един ден, когато самият стане родител.

Амбицията му е да пише „велики“ книги, които да се четат дълго след като си отиде и „да вдъхновяват хора от целия свят“. По думите му читатели от 15 държави, включително зад океана, търсят и четат неговите две творби.

Хаки Кан и приятелката му Рози Иванова, също доброволец, спасител на животни

Втората му книга „Пътят на героя“ е автобиографична, „буквално описва живота ми – как тръгвам от нулата“, пояснява той. Написването й му отнема цели 7 години, а идеята е „да стане наръчник как се постигат поставените големи цели“.

Децата трябва да се вдъхновяват и да следват примера на хората, които правят добро, категоричен е Хаки Кан. „Вярвам, че всеки човек трябва да се почувства като идол и дори да има един човек в живота си, който му се възхищава и му се радва на действията, и на това, което е, той трябва именно за този човек да се старае и да взима най-добрите решения. Мисля, че това трябва да е основната движеща цел в живота на всеки човек. А това зависи от нас, самите“, убеден е добротворецът.

Искам каквото и да постигна да го направя в България“, категоричен е младият автор. И допълва: „Казвам на възрастните, на всички, които имат големи мечти – ако вложите нужното време и усилия, няма невъзможни неща в този живот“.

Стотици са благотворителните акции, които е организирал в последните години. „Тъй като не е пред очите им, много хора не разбират в колко тежко положение са много семейства“, споделя Хаки.

И ако при хората положението е тежко, при бездомните животни то е трагично. „Спасявал съм стотици животни, носил съм окървавени животинки, дори не искам да описвам“, не крие емоции младият мъж. По думите му животните не искат нищо друго освен любов и грижа и се отплащат със същото.

Хаки Кан на любима дестинация - Седемте рилски езера с любим приятел

Не е съгласен с аргументите на тези, които считат, че първо трябва да се помогне на хората, а после да се мисли за животните. „За мен няма малко добро и няма грешно добро. Правим нещо, за да направим света по-добър тук и сега, с малки неща, с които можем да подобрим около нас“, сочи своето верую, Хаки Кан.

Скоро предстои да излезе второ, подобрено издание на първата му книга „По-велик от живота“.

Желаещите да се включат в благотворителните му акции могат да му пишат във фейсбук, да си купят книга или да дадат своята лепта със средства, време или доброволен труд в спасителните му акции.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл, а също да гледате във фейсбук профила на Радио Кърджали, както и в YouTube.



По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25