Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издават биография, която ще разсее митовете и неистините за Аспарух Лешников

Аспарух Лешников
Снимка: Фейсбук

Предстои издаването на биографична книга за тенора Аспарух Лешников-Ари. Тя е дело на внучката на певеца Джесика Лешников, която е оперна певица, и на д-р Веселина Узунова от Историческия музей в Хасково. Идеята се ражда след като Джесика за първи път посещава Хасково миналата година, когато бяха отбелязани 125 години от рождението на дядо ѝ.


"Книгата ще разкрие неговата истинска биография, а не всички неща, които се тиражират в медиите по света. Ние искаме този образ да бъде зачертан, защото не е реален", пояснява д-р Веселина Узунова пред БНР.

Аспарух Лешников е работил много, за да постигне това, което е постигнал, допълва тя. За нея той е "най-харизматичният образ в "Комедиън хармони".

Уникален тенор. Рицарят на горното фа. Започнал от Хасково, където е роден, с изяви в църковния хор. Във Военното училище в София среща Христо Смирненски и създават "Горчиво кафе". Ученик на проф. Иван Вулпе. Заминава за Берлин. Пее в "Комедиън хармони" и самият американски президент Рузвелт е техен почитател. Участват във филми с най-популярните звезди на времето: Марлене Дитрих, Ханс Алберс, Макс Линдер. След идването на Хитлер на власт, музикантите прекратяват дейността си през 1941-ва година. След това се завръща в България. Записва над 100 плочи. След Девети септември образува нов състав, с който обикаля страната. В службите обаче се появява донос, че докато е бил в Германия, Лешников бил любимец на Хитлер и Гьобелс. Така спира блестящата кариера на Ари.

Офицер и приятел на цар Борис Трети, в края на живота си остава без препитание и работа – изхранвал се е като метач в Борисовата градина, умира забравен и беден. Изпълнява последната си песен в Хасково, където е пропял 50 години по-рано.

Джесика Лешников (трета от ляво надясно) с музикантите Атанас Кръстев, Виктория Василенко и Гочо Праков на концерта в Хасково, 2022 г. Снимка: Исторически музей - Хасково
Джесика Лешников (трета от ляво надясно) с музикантите Атанас Кръстев, Виктория Василенко и Гочо Праков на концерта в Хасково, 2022 г. Снимка: Исторически музей - Хасково

Това са известните факти, но амбицията на двете авторки е да попълнят липсващите моменти и да обърнат представата за Рицаря на горното фа.

Няма да бъдат подминати и любовните истории на талантливия певец. Чаровникът е завладял сърцето на английската балерина Делфин, която го следва в България като негова съпруга. Малко известна е историята с второто семейство на музиканта. След заминаването на Делфин, Ари се жени за активистка и член на БКП, но заради него е изключена от партията.

"Любовната история с Делфин е много красива. Ще разкрием съдържанието на писмата, които са си разменяли след 1946 г. Те ще дойдат от личния архив на Делфин Лешников, пазен от внучката", разказва още д-р Узунова.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представят кулинарно шоу на празника на плодородието в Кирково

С Фестивал на плодородието пограничната община Кирково за пореден път ще отбележи края на селскостопанската година. Празникът ще бъде на 14 септември, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали  заместник-кметът на Кирково Валентина Димитрова. “ Подготвили сме много богата музикална програма, която включва много изпълнители от различни жанрове, както..

публикувано на 11.09.24 в 14:05

Отбелязват 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев

В рамките на "Делювите празници", в Златоград ще бъде отбелязана 100 годишнината от рождението на Станислав Сивриев. Тогава ще бъде връчена и национална литературна награда на името на поета и писателя. Това съобщи директорът на Етногравския комплекс в Златоград Александър Митушев. Предвидено е и литературно чете на текстове от книгата на..

публикувано на 04.09.24 в 15:58

Тракийци от Кърджали спечелиха злато и сребро в Световния шампионат по фолклор

Тракийци от Кърджали спечелиха златни медали в XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024", който се проведе в Несебър и курортното селище „Свети Влас“ в дните между 28 август и 1 септември т.г. Съставът на фолклорна певческа група за автентичен фолклор  ,,Тракийка“,  при тракийско дружество „Димитър Маджаров” и солистите от..

публикувано на 02.09.24 в 10:50

Кърджалийски поети с творческа изява в Северна Македония

Трима кърджалийски творци четоха свои стихове в градовете Струга и Битоля, Република Северна Македония. Добре познатите в региона стихотворци Вилдан Сефер, Божидара Ангелова и Петър Хаджинаков бяха част от творческа представителна група, представляваща България в югозападната ни съседка. Заедно с изявени майстори на перото като поетите Нико Стоянов,..

публикувано на 31.08.24 в 14:53

Три дни лятно автокино в Хасково

Хитови български киноленти ще бъдат прожектирани на 6, 7 и 8 септември в лятно автокино в Хасково. “Пулсът на танца”, “Уроци по немски” и “Опасни шматки” са българските ленти, които ще бъдат подарък за хасковалии, част от програмата на Общината по повод празника на града - 8 септември - Ден на Хасково. Мястото на прожекция е на паркига на магазин..

публикувано на 31.08.24 в 10:00
Първите открити златни накити в момента на вдигането от гроба

Тракийският аристократ от Тополовградско прославя България по света

Тракийският аристократ, в чийто гроб край тополовградското село Капитан Петко Войвода бяха разкрити уникални находки, ще прослави България в Европа и света. В това са вече убедени специалистите, открили изключителните артефакти в могилата на война. Датирани са около началото на I-ви век, сл. Хр. Погребението беше разкрито от екипа на..

публикувано на 30.08.24 в 12:28

„Вкус фест“ пристига с кулинарни и културни изненади в село Кобиляне

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус фест“ се оказва изключително популярен даже зад пределите на област Кърджали, изненадващо дори за създателите му от народно читалище „Обединение 1913“. Това сподели в ефира на Радио Кърджали секретарят на читалището и един от основните „мотори“ на събитието Камелия Чолакова. В събота от 10..

публикувано на 23.08.24 в 11:20