Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Наско е нашият златен медалист, нашата гордост

Олимпийският медалист Атанас Митрев: Астрономията е велика

България има своето добро бъдеще в „нашите Насковци“, категоричен е Ерол Мюмюн

4
Бончо Бонев, Ерол Мюмюн, Атанас Митрев и Агоп Узунбохосян (от ляво надясно)
Снимка: Мехмед Реджеб

Бронзовият медалист от 27-та Международна олимпиада по астрономия, десетокласникът от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали Атанас Митрев, беше поздравен за успеха си от кмета на общината Ерол Мюмюн.

Наско беше за поредна година част от националния отбор в астрономическата олимпиада и за поредна година се пребори в изключителна конкуренция за медал. Осем бяха участниците в българския национален отбор в тазгодишното издание на олимпиадата, която се проведе в Пекин от 6 до 14 ноември. Българите се окичиха с един златен, един сребърен и шест бронзови медала.

Наско сподели, че първоначално интересът към звездната наука у него и брат му е събудил баща им. „Като хоби е доста приятно да решавам, особено когато след много мъки успея да реша много трудни значи, това е много, много удовлетворяващо. Един вид надграждам в разбирането си за вселената, колкото и клиширано да звучи. И всъщност това е първопричината за интереса ми към астрономията, защото тя е от много по-голяма от нас“, обясни мотивацията си младежът.


Атанас посочи причините за успеха си: „Най психически устойчивите печелят най-добрите медали. Това е доста голям фактор, трябва да си много силен. Трябва си много решаване на задачи, несъмнено, но колкото човек е по-спокоен, толкова по-добре решава задачи“, поясни младежът.

Младият астроном сподели и част от преживяното в Пекин. „Отидохме буквално на другия край на света и беше много интересно. Имаше от Азия доста отбори. От Русия, от Китай бяха най-силните. Доста силни бяха румънците, по-специално в моята възрастова група. Имаше от много краища на света, което беше много интересно – непалци, руснаци, индонезийци. Според мен това общуване има много предимства, тъй като първо човек разбира за свят по-различен от неговия. Второ упражнява чужд език. И трето – много, много лесно и приятно се говори с хора със сходни интереси дори да е за нещо въобще не свързано с астрономия,  нещо ежедневно. И всъщност, ние не говорихме толкова много за астрономия, колкото за ежедневни неща“, разказа Наско. Плановете му за бъдещето категорично са свързани с науката за небесните тела.

На срещата при кмета присъстваха също директорът Агоп Узунбохосян и Бончо Бонев, старши учител в Астрономическа обсерватория с планетариум „Славей Златев“ в Кърджали и ръководител на Наско.

Той представи достиженията на ученика си до момента. „Първо в младшата група – златен медал има от националния кръг на олимпиадата по астрономия по-предната година. Два пъти бронзов медал от международна олимпиада, като точица и мъничко не му достига за сребърен. България задочно участва също така в международна олимпиада в Санкт Петербург по астрономия. Там също два пъти има диплом втора степен – и в младша, и в средна възрастова група. Така че тепърва още доста резултати ще има и ще става все по-добър“, убеден е Бончо Бонев.

Ръководителят очерта сериозния път, който е изминал Наско, докато стигне до медала тази година. „Подборният кръг, четвърти, който формира отбора за международната олимпиада, е много по-тежък, много по-сериозни задачи, повсеместно, разпитване из всички дебри на астрономията. Малко по-леко е дори в международната олимпиада. Въпрос на психика, на спокойствие, на мисъл, дори и екстремно“, посочи ученият. Тази година условията и задачите са били допълнително усложнени, разказа още той.

Според Бонев са нужни промени в образователната ни система, с които да се дава приоритет в развитието на талантите на учениците, а не да бъдат претоварвани с обща информация, което ги лишава от възможността да се развиват в това, в което са най-добри.

Директорът на Астрономическа обсерватория с планетариум „Славей Златев“ Агоп Узунбохосян подчерта значимостта на утвърдената вече школа по астрономия, която работи в Кърджали от години и подготвя успехите на младите любители на звездната наука. Целият национален олимпийски отбор по астрономия, с единични изключения, подготвят  наблюдателната си програма по време на традиционната Астрономическа школа, която се провежда от нашата Обсерватория в комплекса Бели брези от години. „Казвам го това нещо, защото това е мнението на ръководителите на националния отбор, че тази школа дава наблюдателната подготовка на учениците от цяла България“, подчерта Узунбохосян. Той припомни и други случаи на успели млади кърджалийци в областта на астрономията и физиката. „Градът ни има потенциал, просто трябва малко по-внимателно да се подходи към тези като Наско, които са мотивирани, които са решени да се реализират, като специалисти“, категоричен бе директорът на Обсерваторията.


За своя успех, Атанас Митрев получи и парична награда от кмета, както и пожелание за нови успехи. Пред присъстващите Ерол Мюмюн подчерта, че кърджалийци оценяват медала на Наско като златен.

Успехът на Наско е титаничен и аз го третирам като един вид надскачане на възможностите. Този успех е постигнат благодарение на много отделени часове, къртовски труд над предела на възможностите, с които те разполагат като база за подготовка“, каза кметът Ерол Мюмюн. „Наско в нашите сърца, като кърджалийци, е златен медалист. Той си е наша гордост и мисля, че заслужава подобаващо внимание“, емоционален беше градоначалникът. Той подчерта, че първи приоритет за него и екипа му е грижата за децата и в частност талантливите, тези, „които се открояват с талант и възможности. Това е божи дар и ние трябва да направим всичко възможно, което ни е по силите, тези талантливи деца да се развиват и да се реализират“, категоричен бе управленецът. „Аз съм убеден, че с талантливи деца, упорити деца като Наско, нашият утрешен ден е доста по-светъл, има надежда. Аз му пожелавам с всеки един ден да се развива, да надгражда и да не се отклонява от пътя, който е поел“.

Кметът изказа благодарност на преподавателя Бончо Бонев и на директора на Обсерваторията Агоп Узунбохосян за всеотдайността им.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29