Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Арт галерия "Кръг" представят благотворителна изложба "Не си сама"

Благотворителна изложба в подкрепа на работата с жени, пострадали от домашно насилие или жертви на трафик ще бъде представена в Арт галерия “Кръг” на 14 декември. В залата ще бъдат изложени 40 картини, изработени от вълна и акварел, които ще могат да бъдат закупени от посетителите. Събраните суми ще бъдат насочени към оборудване на Клуб „Доверие“ в Кърджали в полза на всички, които имат куража да потърсят помощ и да повярват, че може да има живот без насилие. На откритата телефонна линия на Клуб “Доверие” за сигнали се получават до 20 обаждания месечно. Това съобщи Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. 

Изложбата е част от Програмата за културни прояви на Община Кърджали за месец декември 2023 г.

Автори на творбите са две жени съмишленички и участнички в общи каузи на Фондация П.У.Л.С - организация, която пулсира с проблемите на хората пострадали от насилие и трафик на хора, а отскоро стартира и първия си общностен проект в град Кърджали в партньорство с доброволците от клуб „Доверие“. Те ще представят първия си арт проект в полза на каузата „Не си сама“.

Двете авторки – Иглика Кръстева от Фондация „П.У.Л.С.“ и Айгюл Гази от клуб „Доверие“ – се срещат по време на серия обучения, които се провеждат в Кърджали с подкрепата на Български фонд за жените за оказване на помощ на жертви на домашно насилие и трафик на хора. С доброволците от клуб „Доверие“ се провеждат серия от срещи, събития и обучения, целта на които е да повишат знанията и чувствителността на хората по темите за домашното насилие, както и за възможностите за подкрепа.

Иглика Кръстева е професионален педагог в „П.У.Л.С.“, а Айгюл Гази е социален работник в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Веселчане. И двете използват своя творчески потенциал да прилагат терапии с помощта на арт техники и чрез вдъхновението, което визуалните изкуства могат да осигурят на човек, който търси себе си след тежка криза на насилие, ползвайки на пръв поглед нестандартни техники за работа.

Творбите ще бъдат изложени до 31 декември.

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Огънят на Анадола“ минава през Кърджали на 8 и 9 август

След спектакъла пред 40 000 човека в Истанбул, най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България. Световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган ще посети Кърджали,  Пловдив, Варна, Бургас и Шумен. В Кърджали ще има два спектакъла - на 8 и 9 август. „ През тези двадесет и пет години,..

публикувано на 01.08.24 в 15:13

Йълдъз Ибрахимова и Живко Петров с концерт в Момчилград

Една от големите звезди на балканската джаз сцена Йълдъз Ибрахимова ще изнесе концерт в Момчилград. Заедно с нея на сцената ще се качи популярният пианист и композитор Живко Петров. Музикалното събитие е тази вечер от 19.30 часа в читалище „Нов живот”, с вход свободен. Йълдъз Ибрахимова и Живко Петров гостуват за 15-ата Международна среща на..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Над 15 часа музикална програма в традиционното гайдарско надсвирване над село Гела

Богатата, дълга над 15 часа музикална програма е подарък към всички дошли в трите дни на най-големия празник на родопската гайда у нас, съобщиха организаторите на традициония събор в село Гела . За посетителите има осигурени безплатни зони за паркиране и безплатен къмпинг. Събитието също няма вход. В първата вечер на събора – петък, 2-ри август, на..

публикувано на 23.07.24 в 18:05
Награждаването на Детския струнен оркестър

С българска "Ръченица" Детският струнен оркестър на Кърджали покори Римини в Италия

Единайсет цигулари -  Даная Илиева,  Йоана Нанова,  Деха Мехмедали, Т ургай Бахар,  Жулиде Муталибова,  Гергана Илчева,  Ангел Чавдаров,  Берна Бекир,  Дамла Мустафа,  Хелин Сали и  Атъл Кадир, един  пианист - Наталия Петрова, и техният ръководител и диригент Мария Петковска, се завърнаха преди дни с първо място от международен конкурс в..

публикувано на 17.07.24 в 17:38

Българчета от цял свят написаха песен за езика ни

Първата песен за българския език създадоха възпитаниците на Българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж и я нарекоха по името на патрона си „Вазовчета“. Текстът е изцяло съчинен от участниците в Студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. Музиката пък им подари младият български композитор Георги Зайков...

публикувано на 15.07.24 в 11:17

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06