Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роса Соколова: На Коледа къщата оживява от спомени и бъднина


На Бъдни вечер целият християнски свят стихва, за да преживее чудото на раждането на богомладенеца. Онова чудо, което смирено чака да бъде проумяно. В този ден от стари времена коледари чукат по портите, наричат за здраве и плодородие, а стопаните ги посрещат с колачета, сушени плодове и разбира се, с мното трепет и радост в сърцето. Дома на енергетика Роса Соколова е целият като прегръдка тези дни. Посреща свои и гостите като свои - коледарчета, роднини, а тази година и млад гайдар. Тук традицията се пази, защото е дом на Станеник. Нека да чуем какво ще ни разкаже Роса Соколова:

А сега отново ще отскочим до дома на Роса Соколова, която ще ни разсаже как празнува Коледа.

Живият огън пука в камината, а пламъците му разказват за четири поколения, които идват на този празник тук.

На трапезата са сложени всички домашни мезета, правени от грижовните ръце на стопаните през годината. Тази година Роса ще сложи и домашна пуйка, пълнена с кисело зеле, праз и мерудия. Най-хубавото е не какво ще сложим на трапезата, а колко души сме поканили на нея, казва поетесата. И че на нея най-чаканият гост е самият Исус.




По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05