Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен солен венец в ринг за торта, свинско и пилешко със сос от зеленчуци

| обновено на 03.01.24 в 14:28


Нова година настъпва само след няколко часа. За този час обаче домакините се подготвят поне един ден преди празника. Да се купят пресни плодове и зеленчуци, да оцелееш в хипермаркета и да намериш най-добрите цени на нужните ти хранителни продукти е безспорно едно от приключенията преди самата подготовка на новогодишната трапеза. Разбира се, генералната задача е масата да е добре украсена, с празнична покривка, блюдата също да са естетически и гастрономически издържани, разнообразни и да има за всекиго по нещо - като например цитрусови плодове за изтрезняване, минерална вода, за тези, които не пият алхокол и подбрани питиета. Така и доброто настроение е гарантирано. За своята празнична подготовка, ще ни разкаже топкулинарката Росица Генчева.

Тя слага на новогодишната трапеза руло с пилешко и свинско, студена торта с картофи и майонеза и крем карамелена торта.

"Трепетът за 31-и всеки го знае и тази година реших да  е нещо по-различно, надявам се моите хора да не си чуят менюто, тъй като и съпругът ми е рожденик. тази година съм решила да правя един хубав свински врат."

СВИНСКИ ВРАТ С ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И СМЕТАНА

"За шест души два два и половина свински врат без кост. Срязвам си го на две, леко си го начуквам, обработвам си го с подправки - кимион, черен пипер и много малко чубрица, магданозче прясно много. Три пилешки бутчета, които също ги начуквам, ги поставям на месото. Завивам си го хубаво. Отгоре слагам около 300 грама шунка си отива или бекон, така със сланинка. Увивам, слагам си го с конци, които не изгарят в печката. Запържвам си половин кг гъби, с две три глави лук. Това нещо го слагам около месото, заливам си го с една чаша вино. Върху месото също слагам от лука и гъбите. Наоколо слагам и два три картофа, едно две морковчета, чушка червена, и те така се запичат много добре. Слагам домакинска хартия и фолио и пека на 180 градуса около час и половина. След което засилвам фурничката около 200 градуса на 30 минути, махам отгоре фолиото. С един черпак махам всичкото, което е около месото, минавам го през пасатор, слагам една малка сметанка за готвене и то става нещо уникално за заливане на месото. Това ми е специалитетът, става нещо уникално, препоръчвам го на всичко!

След това месото се нарязва по диагонал и се залива със сосчето".

Салатата на трапезата на Росица Генчева е и тип предястие - коледен венец в ринг за торта. Продуктите, които се използват за руска салата се редят на редове. Между всеки ред се слага майонеза, магданоз, чесънче и горчица. След това се оставя да стегне в хладилник. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

30 деца от община Ардино ще получават „Топъл обяд“ от БЧК

Стартира програмата „Топъл обяд“ на БЧК. Тази година ще бъдат подпомогнати 30 ученици в община Ардино, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Светломира Димитрова, директор на БЧК- Кърджали. „Всяка година избираме да реализираме програмата в различни общини. Децата, които ще получават храна по тази програма,  са от СУ „Васил Левски“ в..

публикувано на 02.12.24 в 15:07

Никола Рахнев: Без природата сме загубени

В неделя пред театъра в Кърджали от 14.30 всички хора от областта ще имат възможност да отнесат фиданки със себе си, за да засадят бъдеще за нашата планета. Доброволци ще им раздадат 20 000 дръвчета - плодни, медоносни, паркови. Инициативата е втора по рода си в Кърджали, но поредна за Гората бг. Създателят на организацията Никола..

публикувано на 29.11.24 в 14:56
Стада пашуват по дъното на яз.

Отглеждат дини на дъното на язовир

Колко са вкусни дините, отгледани на дъното на язовир? На този въпрос могат вероятно да отговорят хората от кърджалийското село Лисиците. Селото е известно с най-дългия въжен мост у нас, на който туристи и от страната, и от чужбина прииждат, сега основно в почивните дни, дори само, за да си направят впечатляващо селфи.  А той, мостът, е..

публикувано на 28.11.24 в 17:54

Дами от клуб „Ахридос“ с благотворителна кампания за хора в нужда

В продължение на две седмици жените от Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос“ демонстрираха ангажираност и съпричастност, включвайки се активно в благотворителна кампания, насочена към социално уязвимите групи в обществото. С много желание и отдаденост те събраха десетки кашони, пълни с дрехи, обувки, завивки и детски играчки, които ще бъдат дарени на..

публикувано на 27.11.24 в 13:44
Нешко Нешев

Юбилейният концерт на Нешко Нешев: Тържество на таланта, традицията и вдъхновението (ГАЛЕРИЯ)

На сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали се проведе изключителен концерт по случай 70-годишния юбилей и 50 години на сцената на един от най-талантливите акордеонисти в България – Нешко Нешев. Събитието се превърна в празник на българската музикална традиция, събрало на едно място най-обичаните фолклорни изпълнители и почитатели...

обновено на 27.11.24 в 13:28

Идва Коледа! Да преоткрием важните неща под елхата

Да вярваш в любовта, да знаеш, че семейството и приятелството са значими, да браниш правдата, да вярваш, че любовта е по-силна от омразата. Тези ценности и истини са най-доброто, което можем да си пожелаем да преоткрием тази Коледа край елхата и рождението на Исус. Позабравените послания ни напомнят  момчетата от група "Хоризонт", които..

публикувано на 26.11.24 в 17:28
Марияна Стоянова, Заместник-директор на СУ „Йордан Йовков“; Диляна Гюрова, Експерт програми и проекти във фондация „Джуниър Ачийвмънт България“; Людмила Чаушева, Директор на СУ „Йордан Йовков“ и Ирина Илиева, Оперативен директор, Изпълнителен директор (2023-2024) във фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (от ляво надясно)

Добра практика по предприемачество показаха йовковци на национален форум

Директорът на Средно училище „Йордан Йовков“ Людмила Чаушева, представи на националния форум „Ние сме бъдещето“ добра практика по предприемачество, разработена и внедрена в школото в Кърджали. Форумът се проведе в Габрово, а организатори бяха Регионално управление на образованието, Фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria), Община..

публикувано на 25.11.24 в 19:39