Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският митрополит Николай подстрига седмина за иподякони

Синът на отец Гарена - Манол, беше ръкоположен в първа степен на свещеничеството

3
Дядо Николай подстрига седмина за иподякони
Снимка: Община Хасково

Петокласникът Манол Гаренов, който беше първият дарител от Кърджали за пострадалите от унищожителното земетресение в Турция в началото на миналата година, вече е иподякон, съобщиха кърджалийци. Младежът е син на енорийския свещеник отец Петър Гарена, предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ в Кърджали.

Манол беше ръкоположен в първа степен на свещенството от Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит Николай заедно с още шестима миряни в църквата „Успение Богородично“ в Хасково.  По традиция висшият духовник  служи лично в Града на Богородица на 7 януари, за да отбележи Освобождението на града от османско владичество по стар стил, припомниха от общинската администрация.

Във всеки лош човек има добро. Възрастните да се обичат един друг, а не да учат и децата си да се мразят и да разделят хората. Мъдрото послание е на Манол, който гостува в предаването „На чаршията, в чата“ миналата година, след като направи своето дарение за пострадалите от земетресението.

Манол знае турски език. Говори много добър литературен език по оценката на депутати от Меджлиса, гостували в Кърджали и на които младежът е бил преводач в някои от срещите им. Знае още, разбира се, български език и в момента учи гръцки.

В училище най-много обича часовете по „Човек и общество“, където учат и история. „Само че, донякъде не ми харесва, защото историята така е написана, че просто много лошо, всичко го правят много лошо за турците. Малко невярно историята е написана“, споделя момчето. Затова има препоръка към авторите на учебниците: „Бих искал да им кажа да не ги пишат така, защото тука, все пак, сме съседни държави и както има и лоши, и добри турци, така и българи има и много лоши, и много добри“.

Манол е с разностранни интереси – полиглот, еколог, обича да си строи – колиби. Интересува се от история на Османската империя. Иска да научи още арабски език, а също да стане свещеник и професор по история.

Петокласникът е абсолютно убеден филантроп. Вярва, че „във всеки лош човек има и нещо добро“. 

Четвъртокласникът Манол гради мостове между българи и турци
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Пожар край джебелското село Щерна

Огнеборци от три противопожарни служби, горски служители и доброволци се борят с пожар в джебелско село.  Пожар в изоставена къща, гора и сухи треви в землището на село Щерна е подаден във вторник в късния следобед. Огънят обхванал около 150 декара площ. За потушаването на пламъците са били изпратени три екипа на пожарните служби в Джебел, Момчилград и..

публикувано на 14.08.24 в 12:28

Антимафиоти проверяват "ПСП СТРОЙ" в Кърджали

Антимафиоти влязоха и в офиса на фирма "ПСП СТРОЙ", предаде за БНР кореспондентът Валя Апосотола. В компанията участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Иконата Пресвета Богородица - Златна ябълка в Хасково

Пловдивският митрополит Николай пристигна в Хасково чудотворната икона Пресвета Богородица – Златна ябълка. Негово високопреосвещенство Николай беше посрещнат в църквата „Успение Богородично“ от стотици миряни и управляващи. Митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. Посещението е част от вечерните архиерейски..

публикувано на 14.08.24 в 10:54

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

Провежда се акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък.  По информация на..

публикувано на 14.08.24 в 10:25

Включване на райския газ в списъка на наркотиците обсъждат депутатите

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица,..

публикувано на 14.08.24 в 08:16

Горещините продължават, прохлада в планината

Прогнозата е за слънчево и горещо време като цяло в страната. По-прохладно и поносимо ще е в планините и около морето. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.08.24 в 08:03

Жълт код за високи температури в сряда, до 37 градуса в Кърджали

За 14 август, Националния институт по метеорология и хидрология в Кърджали издаде предупреждение от втора степен (оранжев код) за горещо време с температури между 38° и 40° в 10 области и  от първа степен (жълт код) за високи температури между 34° и 37° в 14 области, включително   Хасково, Кърджали и Смолян. През нощта ще бъде ясно със слаб вятър..

публикувано на 13.08.24 в 17:01