Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сега общината няма да търси помощ от държавата за справяне с щетите от пороите

Изет Шабан: Крайно време е да се изгради нов мост при с. Китница

Потопяемото съоръжение е било изградено като временно, но се ползва вече половин век

| Интервю
2
Изет Шабан

Ако се увеличи броят на отнесените от поройните дъждове подпорни стени в община Ардино, ще се търси помощ от държавата за възстановяването им. С останалите щети от последните обилни валежи общината се справя със собствени средства за сега. Това каза за Радио Кърджали кметът Изет Шабан.

Той отмени частичното бедствено положение, заради залетия за пореден път потопяем мост над р. Арда при с. Китница. Шестте села, към които води тай, отново бяха останали откъснати. Проблемът е дългогодишен, но вече е обявена обществена поръчка за проектиране на нов мост, потвърди Изет Шабан новината, дадена за Радио Кърджали от депутата Павлин Кръстев. „Март месец, в началото, ще искаме среща с АПИ или с Министерството на регионалното развитие, за да видим докъде са стигнали нещата въобще за целия път от Кобиляне до Сполука. По протежението на този път има две мостови съоръжения, които трябва да се изградят наново. Едното мостово съоръжение е на мястото на потопяемия мост, другото е до джамията в село Боровица“, каза градоначалникът. Той подчерта, че става въпрос за около една пета от територията на цялата община и не е нормално в XXI век да няма изградена нормална инфраструктура. „Искаме и смятаме, че трябва да се направи един мост, който да приляга на страна членка на Европейския съюз. Да не говорим пък за времето, в което живеем – XXI век, да имаме въжени мостове, по които да минават коли. И не малко хора живеят там, така че трябва да се предприемат съответните действия максимално бързо да се осигурят необходимите средства. Не смятам, че ще струва кой знае колко да се направи нов мост“, категоричен беше Изет Шабан. Той припомни, че потопяемият мост при с. Китница е бил временно съоръжение при строителството на пътя, а се ползва вече около половин век.

На 14 февруари предстои заседание на Общинския съвет в Ардино, на което ще бъде гласуван бюджета за тази година.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивалът на храната и изкуствата „Вкус Фест“ гостува на Кобиляне

При голям интерес премина пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ в кърджалийското село Кобиляне.  Над 20 изявени готвачи от областта се включиха в кулинарния фест с вкусни ястия, тестени изделия и сладкиши. Кулинарните изкушения бяха изложени пред местното читалище „Н.Й.Вапцаров“ и посетителите имаха възможността да опитат от тях...

публикувано на 24.08.24 в 16:26

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха прозвучаха и..

публикувано на 24.08.24 в 16:06

Жълт код за горещо време

През нощта ще бъде ясно с разкъсана висока облачност. Ще бъде и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево.  След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София..

публикувано на 24.08.24 в 15:59

Ново проучване за геотермална вода ще правят в Неделино

Ново проучване за геотермална вода предстои да бъде направено в Неделино, каза за БТА кметът Боян Кехайов. Той посочи, че Министерството на финансите е одобрило инвестиционното намерение на Общината и се очаква подписване на споразумение. Целта е да бъде изкарана на повърхността минерална вода с висока температура. Възложено е ново проучване, което..

публикувано на 24.08.24 в 14:08

Възстановено е движението по пътя Кърджали – ГКПП "Маказа"

Отворен за движение е главният път в района на село Първица, община Кирково. Огледът на пътнотранспортното произшествие е приключил.  Временна организация на движение беше създадена заради катастрофа в района на село Първица. Пътнотранспортното произшествие стана тази сутрин около 8 часа на главния път за ГКПП „Маказа“ в района на село..

публикувано на 24.08.24 в 13:53

Тежка катастрофа затвори пътя за граничния пункт "Маказа"

Временна организация на движение е създадена заради катастрофа в района на село Първица. Пътнотранспортно произшествие е станало тази сутрин около 8 часа на главния път за ГКПП „Маказа“ в района на село Първица, община Кирково.  Ударили са се лек автомобил „Лада“ с 86-годишен водач и „Шкода“.  Вследствие на удара е загинал водачът на ладата,..

публикувано на 24.08.24 в 10:11

Илхан Кючюк сезира Европейската комисия за проверките срещу "ДПС без Пеевски"

Евродепутатът Илхан Кючюк сезира Европейската комисия за "масовите и тенденциозни проверки на държавни органи" на членове на ДПС. Вчера от "ДПС без Пеевски" съобщиха за масови проверки на институции като МВР, ГДБОП, АДФИ и НАП срещу тях. Призоваваха служебния премиер и главния прокурор да не остават безучастни. "Това буди притеснение за..

публикувано на 24.08.24 в 09:59