Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Каравасилев: Талантите, също като болестите, трябва да се откриват навреме

Астрофизикът Никола Каравасилев е треньор на отбора, който представя България на международни олимпиади по астрономия и астрофизика. На последната олимпиада по астрономия в Китай в края на миналата година възпитаниците му Мартин Недев, Елена Йорданова, Красимир Станков и кърджалиецът Атанас Митрев, спечелиха осем медала. Никола Каравасилев е преподавател в Националната природо-математическа гимназия в София. Отбор на училището участва в проведеното в Кърджали Пролетно национално състезание по физика, а самият той беше сред проверяващите на задача на участниците от 7 клас.

"Впечатленията ми са добри, бяха се справили добре на това, което аз проверих. Повечето ученици имаха над средния брой точки за задачата. Набелязах си няколко човека, които са между 7 и 10 клас, с които бих искал да продължим да работим по-късно. Вече съм се свързал с някои от техните учители и за тях виждам надежда и в бъдеще", коментира Никола Каравасилев за Радио Кърджали. Той уточни, че на всяко такова състезание се виждат нови  таланти, с които си струва да се работи, важното е и след форума да бъдат насърчавани да се развиват.

Шегува се, че талантите, както и болестите, трябва да се откриват навреме, но "навреме" е разтегливо понятие и не бива да се унифицира. И дава пример: "Аз самият се интересувам от астрономия от 6 клас...Но истината е, че много ученици започват да се изявават в 9 и 10 клас и се оказва, че показват наистина отлични резултати. Тоест няма късно, това искам да кажа... Всеки има своя индивидуална крива на развитие. Някои достигат своя максимум 7-8 клас. Някои по-нататък. Има дори такива, които всъщност реализират пълния си потенциал чак през студентските си години."

"За жалост, в повечето училища в България няма необходимата среда, за да се развие един талант. Затова всъщност има специализирани училища, тоест математически гимназии, природо-математически гимназии, където се предполага да има необходимата творческа атмосфера за развитието на талантите и в голяма степен това се случва, защото там има извънкласни дейности, като школи, като кръжоци, в които талантливите ученици се развиват." Така Никола Каравасилев отговаря на въпроса дали талантите изгряват "заради" или "въпреки" българското образование.

В подготовката на българския олимпийски отбор по астрономия и астрофизика няма нищо скрито, казва той: "Всичко е публично, което правим. Тоест, който не ми е поискал задачите и методиката, по която се готвим, на него не съм ги дал."

Обяснява, че всяка година, след като се избере разширеният отбор, се прави анализ на участниците - какви ученици са попаднали, какво знаят, къде са им пропуските, какъв тип подготовка се изисква. Когато е ясна петицата класирани ученици за международна олимпиада, се прави индивидуална подготовка с всеки един от тях, целта на който е всеки да покаже максимума на своя потенциал.

Според него, когато обяснява на учениците си, "се качвам на тяхното ниво. Често пъти казвам, че всъщност това не е слизане, това е по-скоро изкачване, защото това е пречупване на начина, по който преподаваш".

Младите го учат на това да не спира да има интерес към науката, да търси нови начини за преподаване на физика и астрономия, да се развива.

А освен да се заеме сериозно с желанието си да защити докторска степен и да прави изследвания за удоволствие, Никола Каравасилев мечтае още да продължи да създава научни таланти и бъдещи учени, а също и мислещи хора. "Никой не е длъжен да стане физик или астроном, важно е стане мислещ човек, който прилага научното във всичко, в което работи", казва астрофизикът.


цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39