Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден интерес към ученическа конференция в Кърджали

От 5 до 7 април в Кърджали ще се проведе националната ученическа конференция по история, която се организира за 9-ти път от школа "ИстОрика" и СУ "П.Р. Славейков". Тази година темата е "Атентати, преврати, революции и граждански войни", а предварителните заявки за участие бяха рекорден брой - над 160 от цялата страна. 
Допуснати за участие са 148 доклади и разработки на ученици от 35 училища от цялата страна, каза в ефира на Радио Кърджали Димитър Димов, организатор на конференцията, преподавател и ръководител на школата "ИстОрика". Минимална част от тях са от област Кърджали: "Нашето училище и нашата школа имаме пет разработки, "Ботев" имат една. За съжаление, нито едно друго училище не участва, дали темата е трудна, дали има нещо друго... Колегите от Ардино трета поредна година участват, така че те са представители на областта", коментира Димитър Димов. Той уточни, че на това издание на конференцията има нови училища, които за първи път се включват, като Балчик и Силистра например. Има и много вече традиционни участници - от Бургас, Варна, София, за първи път има представители на шест столични училища. 
Представена е почти цялата "образователна география" - има селски училища, градски, с хуманитарна насоченост, професионални гимназии, езикови гимназии: "т.е всякакъв тип, така че да видим къде кой как преподава, как децата приемат нещата", обясни Димов.

Темата на Деветата национална ученическа конференция "Атентати, преврати, революции и граждански войни" дава богати възможности за избор на идеи от регионалната, националната и световната история за разработки и доклади, смята историкът. Още повече, че има и няколко годишнини, които се навършват през 2024 г., като 235 г. от Френската революция, 110 г. от атентата в Сараево и началото на Първата световна война, 90 г. от преврата на 19 май 1934 г., 80 години от 9 септември 1944-та, 35 години от преврата на 10 ноември 1989-та. 

Според Димитър Димов гледните точки на младите историци са много интересни. Например за 10 ноември тръгват да изследват проблема, без да приемат за категорично, че животът се е променил към по-добро. "Преобладава тезата, че очакванията на хората са били много големи, надеждите са били много големи. За съжаление след 35 години много хора са разочаровани от пътя, по който е поело обществото. И това един млад човек на 18-19 години да разсъждава по този начин, за мен наистина е интересна гледна точка..."

Конференцията ще бъде официално открита в Дома на културата в петък, 5 април от 17 часа. Същинската ѝ работа ще протече в събота в СУ "П.Р. Славейков". Тя ще бъде отворена за посетители, на които темата им е интересна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30