Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на РИК: Партиите да изпратят компетентни хора в СИК

| Интервю
Иван Робов
Снимка: Фейсбук

Районната избирателна комисия в Кърджали започна работа. Първото ѝ заседание беше насрочено за 17 часа на 22 април, като първите решения бяха свързани с организационни въпроси. Комисията работи в сградата на областната администрация, в стая 202, с работно време всеки ден от 9 до 17 ч. С голяма вероятност изборните книжа ще се предават след приключване на изборния ден в сградата на театъра, чиято функционалност се е доказала в практиката за последните няколко вота. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на РИК Иван Робов.
Припомняме, че на 9 юни предстои да се произведат два избора – редовни за членове на Европейския парламент и предсрочни за народни представители. 
Тези избори ще са изключително сложни като организация, подчерта Робов. И обясни: „И друг път сме провеждали „две в едно“, но сега имаме съвсем различни по вид избори, в които има преференциален елемент, което означава, че секционните комисии ще попълват два отделни протокола, в които избирателите ще могат да дадат преференции. Това, само по себе си, е сложно от правна и практическа гледна точка“.
В секциите, в които по списък има до 300 избиратели, няма да има машина, припомни Робов.
От натрупания дългогодишен опит в избирателни комисии той прогнозира, че сред сериозните проблеми отново ще е компетентността на членовете на СИК. „Това е проблем и на самите партии, защото не могат да излъчат членове на секционни комисии, които да бъдат добре обучени“, коментира председателят на РИК. И тази година Районната комисия ще проведе нужните обучения, но „проблемът е, че имаме една перманентна смяна на членовете на секционните избирателни комисии, което води до една несигурност и проблеми в деня на изборите и след това“, констатира изборният експерт.
Според преценката му този проблем може да бъде решен със сформирането на т.нар. полупрофесионални комисии. „Но това може да струва много средства на държавата. Трябва да се обмисли много добре дали ще е работещо“, каза Робов. 
Въвеждането на такъв вид изборна администрация обаче изисква нормативната уредба за произвеждането на избори да е по-консервативна, а не да търпи промени преди всеки вот, обясни юристът. Въвеждането на професионална или полупрофесионална изборна администрация би било едно добро начало, счита експертът.
Различията в изискванията за „уседналост“ на имащите право на глас също усложняват работата на СИК-овете. 
Въпреки сложността на предстоящите избори „две в едно“ избирателите нямат никакво основание да се тревожат е категоричното мнение на председателя на РИК. „Нашият изборен процес като цяло е максимално прозрачен и законосъобразен. Това е моето мнение“, категоричен беше Иван Робов.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Пожар затруднява движението по АМ „Марица“

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се осъществява по обходен маршрут по път I-8 през гр. Свиленград и се регулира се от "Пътна полиция".

публикувано на 30.06.24 в 14:02
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор. Избират новия български патриарх (Обновена) Патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Снимката е илюстративна

По два златни и сребърни медала за щангистките от Момчилград

Два златни и два сребърни медала завоюваха щангистките на Спортен клуб „Наим Сюлейманоглу“ Момчилград от Държавното лично първенство по вдигане на тежести, което се проведе  в Русе. В състезанието  взеха участие близо 450 тежкоатлети от 20 клуба във всички възрастови групи. В категория до 49 килограма първото място спечели Елена Георгиева. Тя се..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36

Поскъпват основните храни

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:26

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, в следобедните часове ще се понижава. Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°. Топъл ще еденят и в Източните Родопи с максимални температури в Кърджали –..

публикувано на 30.06.24 в 08:09