Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия на НС заседава спешно заради заразените с коклюш

Автор:
Снимка: pixabay

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание .

Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-много заразени с коклюш има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас, обясни преди ден директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Рано е да се говори за епидемия у нас, допълни тя.

Колкото до двете новородени от Кюстендил, които са били в предимунизационна възраст и са починали от усложнения от инфекцията през няколко дни, в петък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че родителите са потърсили медицинска помощ със закъснение.

От здравното министерство съобщиха, че са изпратени инструкции към личните лекари да проследят кои от подлежащите на имунизация срещу коклюш не са обхванати и да извършат такава ваксинация.


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Част от задържания кокаин

На "Капитан Андреево" задържаха над 3 кг кокаин

Кокаин за над 1 000 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево Митническите служители на "Капитан Андреево" откриха над 3 кг кокаин на стойност над 1 млн. лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната. Случаят е от миналия четвъртък, когато на трасе „Изходящи товарни автомобили“ пристига товарен автомобил с..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Възстановено е движението по пътя за Маказа след тежката катастрофа

Възстановено е движението по международния път за Гърция през Маказа в участъка между селата Садовица и Загорско след тежката катастрофа, която отне човешки живот. 45-годишна жена загина тази сутрин около 7.30 ч. след сблъсък на "Фиат" с гръцка регистрация и "БМВ" с румънска регистрация близо до село Загорско.  Човек загина при тежка катастрофа по..

публикувано на 15.07.24 в 12:46

За експертен кабинет без връзки с олигархията призова Кольо Парамов

Българската политическа система се нуждае от сериозна корелация като възможност за моделиране на процес, който да докаже, че в страната има хора, които могат да поемат ангажимент към Европа. Много е важно кой ще бъде предложен за премиер, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Той е категоричен, че на България е необходим експертен..

публикувано на 15.07.24 в 12:32
Полицаи обработват мястото на катастрофата край Загорско

45-годишна жена е загиналата в катастрофата на пътя за Маказа

45-годишна жена е загиналалата в катастрофата по международния път за Гърция тази сутрин, информираха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пътнотранспортното произшествие стана около 7,30 часа на главния за ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско.  По първоначални данни 27-годишна водачка на „Фиат“ загубила контрол над управлението, колата се..

публикувано на 15.07.24 в 10:51

Седмицата на втория мандат - очаквания и реалност

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 09:45

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:21
снимката е илюстративна

Пожарът в Свиленградско е един от най-големите за последните години

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара. Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР главен комисар Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани. Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство, обясни..

публикувано на 15.07.24 в 09:15