Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По проект „Перперикон-дом на богове и хора“

Съкровищата на скалния град на траките светват (видео)

Пътят до местата, където първият римски император получил предсказание за бляскаво бъдеще, ще бъде осветен

| Репортаж
4
Перперикон
Снимка: Георги Аргиров

Едва ли има човек в страната, който да не свързва Кърджали с Перперикон. В годините скалният град на траките се превърна в емблема не само на областния град, но и на региона и фокусира вниманието на туристи от близо и далеч.

Археологически комплекс Перперикон най-големия мегалитен паметник в България е на 18 км от Кърджали. Той се състои от крепост на върха, Акропол;  укрепен Дворец-светилище, както и северно и южно подградие.

Екипът на проф. Николай Овчаров и Регионалния исторически музей вече повече от 20 години проучват пластовете история, оставени през вековете от не една цивилизации.

Така в годините Перперикон се превърна в емблемата на Кърджали и фокус на туризма.


Перперикон


На площ от няколко хиляди квадратни метра са разположени десетки помещения. Сред тях, безспорно, едно от най-впечатляващите е дворецът-светилище. Няма турист, който да подмине дворцовия трон и да пропусне да увековечи в снимка преживяването си от това заредено с енергия място.  Северозападната част на комплекса е заета от монументално помещение, с овална форма, без покрив. В самия център  е изсечен пирамидален постамент, завършващ с величествен кръгъл олтар. Тази зала е била сърцето на прочутото светилище на Дионис-Загрей, в което се извършвали т.нар. прорицания, според свидетелството на Херодот. Тук, според разказа на Светоний, бащата на Октавиан Август получил предсказание за бъдещето на своя син. Авторът разказва, че когато жрецът излял виното върху горящия огън, пламъкът се издигнал толкова високо,  колкото, когато преди векове в светилището е бил Александър Велики, сочи информацията в страницата на Регионалния исторически музей в Кърджали.

През последните години бяха проучени значителни части от крепостта на върха - Акропола. Особено монументална е Южната порта, която е изсечена в монолитната скала. Не може да бъде пропусната ранно-християнската църква, построена върху езически храм. Разходката по изсечената в скалите улица, с елегантна колонада, водеща до т.нар. Малък дворец събужда въображението на туриста.

Впечатляващо съоръжение е Цитаделата. Най-ранната еднокорабна църква, с елегантни пропорции и изящен каменен амвон се свързва с мисията на епископ Никита  Ремесиански, наложил християнството в Родопите.

Крепостта запазва своята важност и през Средновековието.


Перперикон


През 1339 г. в писмо на Вселенския патриарх Перперикон е означен като център на епископия със значителни възможности.

Ако се заслуша човек със сърцето си, може би даже ще чуе епичните битки при падането на Перперикон при турското нашествие.

След него крепостта вероятно запазва още известно време своите функции, а населението от околните села е християнско до  средата на ХVІІ в. и изпълнява задължения по опазването на прохода по реката.

В годините паметникът се развива. Община Кърджали го стопанисва. Един от последните проекти, по които се работи и предстои приключването му е „Перперикон – дом на богове и хора“. Неговото приключване предстои скоро. „Това е доста мащабен проект на стойност почти 10 млн. лв., който е стартирал през месец ноември 2020 г. и трябва да приключи през юли тази година“, съобщи заместник-кметът Даниел Делчев. Дейностите се изпълняват на три етапа. В различните етапи са изпълнени дейности по реставрация и консервация на сгради от археологическия комплекс, изграждане на пасарелки и разгледни площадки, както и цялостна социализация на паметника. В последния етап е предвидено монтиране на осветление и видеонаблюдение на археологическия комплекс. Като недвижима културна ценност с национално значение, всички дейности, които се по паметника се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как се пекат яйца на слънце?

Днес в Кърджали бе нагорещено, утре е обявен червен код за опасно време в цялата страна. Отец Петър Гарена показа нагледно колко точно е горещо, като сготви яйца на слънце.   

публикувано на 16.07.24 в 17:12

КНСБ иска 10 % увеличение на заплатите в обществената сфера

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 16:11

Деца придобиват умения по каране на велосипед

15 деца на възраст от 7 до 14 години от Момчилград се включиха в инициативата "Безопасно колоездене - 2024". Тя се организира от о бщина Момчилград, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Центъра по обществена подкрепа. До края на месеца малките велосипедисти ще се обучават от инструктора Жельо..

публикувано на 16.07.24 в 14:36
Снимката е илюстративна

18-годишен катастрофира в Ивайловградско, загина пътничка на 14 години

Пътничка в автомобил е загинала след произшествие на пътя между село Хухла и Ивайловград. Днес половин час след полунощ  е подаден сигнал за инцидента, станал с лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 18-годишен от града . Младият водач е загубил контрол над автомобила и на десен завой се е ударил в изкуствена преграда. Колата се е преобърнала и е..

публикувано на 16.07.24 в 13:51
Пламен Димитров

КНСБ проведе над 100 срещи в предприятия в Кърджали и Смолян

Кърджали и Смолян са последните две области , в които КНСБ провежда своята кампания на терен за по-високи заплати в индустрията . От месец април досега ръководството на синдиката е посетило и осъществило срещи в над 100 предприятия от този бранш в Кърджали, освен във водещи предприятия, срещи са извършени и с представители на местната..

публикувано на 16.07.24 в 13:47

Пожарната служба: Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите

От началото н а месец юли на територията на областта са регистрирани 35 пожара, 6 от които с нанесени материални щети. Небрежността при боравене с открит огън е п ричина за възникване на 29 от пожарите. Нанесените щети са значителни – изгорели са 1100 кв. м покривна конструкция , 35 дка широколистна гора, 1 стопанска постройка, 2 автомобила..

публикувано на 16.07.24 в 13:24

Българските власти бавели преминаването на автобуси през "Маказа"

Външният министър на Гърция Георгиос Герапетритис на запитване в парламента защо се бави отварянето за туристически автобуси на ГКПП "Маказа - Нимфея" посочи, че причината е в българските власти, защото те не са свършили необходимата работа. Запитването в парламенто в южната ни съседка беше отправена от Илхан Ахмед, депутат от партия ПАСОК...

публикувано на 16.07.24 в 12:43