Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна транспортна стачка днес в цяла Гърция

гърция стачка
Снимка: БГНЕС

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка.

Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия.

Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка.

От тази нощ моряците спряха движението на кораби и фериботи, като се подготвят за демонстрации по пристанищата.

Нито един влак не се движи в страната, защото работещите в железниците единодушно участват в стачката.

Общественият транспорт - метро, автобуси и тролеи също не се движат.

Синдикатите отказаха предложението на правителството -  демонстрациите за 1 май да се преместят след Великден, защото  според организаторите "това е опит да се заглуши гласът на протеста".

Повечето магазини обаче днес работят, както и заведенията.

Демонстрации се организират в цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Публикуваха четвъртото класиране от приема след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува четвъртото класиране от приема за гимназии след 7-ми клас.  Проверката става в системата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код. Записването на класираните ученици ще бъде на 8 и 9 август.

публикувано на 07.08.24 в 16:27

Откриха нова находка на Перперикон

Поредна находка се появи на Перперикон – коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв, съобщи проф. Николай Овчаров пред БТА. По думите му това не е обикновено изображение, а хералдически символ, който поставя въпроса дали е открит нов вариант на българския царски герб от XIV век. На скалния град Перперикон се работи и през..

публикувано на 07.08.24 в 16:20

Депутатите поискаха от здравния министър стратегия за ръст в заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Депутатите..

публикувано на 07.08.24 в 15:17
Вечерта на инцидента

Собственикът на злополучния сватбен салон: Покривът е здрав, изненадан съм

По-скоро вибрации, причинени от силна музика, отколкото проливните валежи са причина за инцидента в сватбен салон край Кърджали, чийто окачен таван падна по време на сватбено тържество и рани мнозина. Това допусна в ексклузивно интервю само за Радио Кърджали Джейлян Али, собственикът на сградата. „Все още не мога да разбера и аз откъде..

публикувано на 07.08.24 в 15:01

Емилия Милчева: На парламентарните избори ще получим още от същото

Вървим към поредните седми парламентарни избори през последните четири години. Мисля, че ще получим още от същото, каза в ефира на Радио Кърджали Емилия Милчева, журналист, автор на "Дойче веле".Този парламент не предложи нищо, което да презаради политическите кампании и да доведе до нови политики, нови послания, нови лица, това, което очакват..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Специалната награда от миналогодишното издание на феста

Отлагат фестивала в ивайловградското село Гугутка

Фолклорният фестивал "Слънце грее, гугутка пее" в ивайловградското село Гугутка няма да се проведе. Това съобщи за Радио Кърджали организаторът на събитието Райна Делимолова. "Тази година фестивалът беше насрочен за 17 август, обаче заради това, че в страната станаха много бедствия, един от пожарите беше в село Горноселци, от новините сигурно всички..

публикувано на 07.08.24 в 12:05
Снимката е илюстративна

С 30 пожара се справиха огнеборците в Смолянско през изминалия месец

С 30 пожара са се справили огнеборците през месец юли на територията на област Смолян, сочи статистиката. В 7 от тях има нанесени щети. Няма загинали или пострадали хора. Унищожени са 33 дка иглолистна, 50 дка широколистна и 12 дка смесена гора. В два от случаите причина за лумването на огъня е късо съединение в далекопровод. Други причини са..

публикувано на 07.08.24 в 10:57