Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител е изискал от АПИ срокове, в които ще започне основния ремонт на бул. „Беломорски“

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Частичният ремонт на входа на областния град приключва до дни, преди кавалкадата от румънски автомобили да тръгне към Гърция

| Интервю
2
Никола Чанев
Снимка: Сайт на Областен управител Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на Кърджали до автогарата.

Преди месеци Агенция "Пътната инфраструктура" обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за основен ремонт на 2,4 км от път I-5 Кърджали – Маказа. Отсечката е част от бул. „Беломорски“ – от северния вход на града до кръговото кръстовище при автогарата. Прогнозна стойност е за близо 7 и половина млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи е 600 календарни дни от датата на откриването на строителната площадка. Този ремонт обаче се бави и областният управител изпрати писмодо Агенция "Пътна инфраструктура" с искане за изясняване на реалната ситуация.

Междувременно Областно пътно управление по спешност започна частичен ремонт на бул. "Беломорски" при входа на Кърджали, заради началото на летния сезон и очакваното традиционно сериозно натоварване на трафика през града от потока от туристи, които пътуват през прохода Маказа за Гърция.

Този частичен ремонт трябва да приключи в първите дни на месец май, съобщи областният управител Никола Чанев. Пред Радио Кърджали той изрази тревога от забавянето на процедурата за основния ремонт на важната пътна артерия. Чанев подчерта недоволството си от мудността, с която се развива казуса. „Пет месеца се бави отварянето на тръжната процедура и избора на изпълнител. Пет месеца е недопустимо дълъг срок, поне според мен. Изпратих писмо до Агенция „пътна инфраструктура“ с копие до новия Министър на регионалното развитие и благоустройството, в което настоявам да ми бъде посочен срок, в който ще бъде избран изпълнител и прогнозируем срок за старт на цялостното преасфалтиране на бул. „Беломорски“ и се надявам в бързи, кратки срокове да получа отговор“, каза Чанев.

"Моля всички политически партии да бъдат умерени и в тази предизборна кампания да не спекулират" с този толкова тежък проблем на Кърджали, обърна се с призив към политиците той в контекста на започналото вече политическо говорене за търсене на изборна подкрепа.

Областният управител ще инициира среща и за изясняване на ситуацията около изграждането на околовръстен път на Кърджали. „Проведох среща с две от юридическите лица, които възразяват срещу избраното трасе на околовръстния път. Те изказаха пред мен много сериозни аргументи в тази посока. Предстои среща, която ще организираме между представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, регионалното министерство и представителите на тези фирми, също така на проектантите. Знаете, нови ръководства има и в регионалното министерство, и в Агенция „Пътна инфраструктура“, но предприемам тези мерки, за да разберем накъде върви този най-важен инфраструктурен проект за Кърджали. Това, което ми беше отговорено от официално писмо на господин Андрей Цеков, то мисля, че беше писмен отговор до народни представители, е че този околовръстен път на Кърджали в момента трябвало да се преориентира като част от едно трасе между Русе и Маказа, чието строителство все още е само в планове. Това, лично за мен, не е вариант и се надявам тази позиция да си отишла заедно със самия регионален министър“, посочи областният управител Никола Чанев.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отборът на СУ „Отец Паисий“ в Кирково спечели областното състезание „Млад огнеборец“

С най-добри резултати в състезанието на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ отборът на СУ „Отец Паисий“ в село Кирково зае първо място и стана областен първенец.  На второ място се класираха младите огнеборци от СУ „Паисий Хилендарски“ в село Припек, трети е отборът на СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене. От четвърто до шесто..

публикувано на 22.05.24 в 15:30

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май, понеделник. Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането  ще се извърши  н а 27 май, от 21:00 до 06.00 часа и на 28 май.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на..

публикувано на 22.05.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Откриха две гранати в центъра на Хасково

Служители на общинското предприятие „Екопрогрес" намериха две гранати тази сутрин към 9 часа две гранати, захвърлени в градинка в центъра на Хасково.  Докато разчиствали градинка работниците се натъкнали на двата боеприпаса, които най-вероятно са учебни. След подаден сигнал на тел. 112 от полицията отцепиха района на Часовниковата кула.Периметърът е..

публикувано на 22.05.24 в 11:22

18-годишен нанесе удар с нож на 16-годишен

Досъдебно производство за телесна повреда е образувано в РУ-Кърджали.  По първоначални данни тази нощ в Кърджали възникнал спор между две младежки групи, при който 18-годишен нанесъл удар с нож на 16-годишен. Пострадалият е бил настанен под наблюдение в болницата в Кърджали. При организираните издирвателни действия е установен извършителят на деянието и..

публикувано на 22.05.24 в 11:08

При вот днес: ГЕРБ с над 10% разлика. Три партии в битката за второто място

Ако изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%). Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Ферма от Родопите поставя първите млекомати в Смолян

Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на..

публикувано на 22.05.24 в 08:26

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите участват..

публикувано на 22.05.24 в 08:17