Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Имунизацията не предотвратява заболяването, но гарантира по-лекото му протичане

2
д-р Димитър Димов

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика. 
За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава от другите респираторни инфекции. Той си върви с една кашлица, с хрема, възможно повишаване на температурата, заради което е доста трудно да бъде отличен от другите респираторни инфекции. И това е неприятното, защото един пациент, болен от коклюш е заразоносител и докато се постави неговата диагноза, той може да направи доста контакти и да зарази доста хора около себе си", коментира д-р Димов. Изключително важно е деца с хрема, с кашлица да не се допускат в детските колективи - в забавачката или в училище, а да бъдат насочени към лекар, подчерта специалистът. Това ще спомогне да се пресече разпространението на заболяването.
Ако болният е с кашлица повече от две седмици и няма ефект от провеждано симптоматично лечение, тогава задължително трябва да се направи изследване за коклюш, препоръчва лекарят. В по-късната фаза се развива и типичната за заболяването картина на пристъпна кашлица с отделяне на оскъден секрет в края на пристъпа, даже до повръщане, посочи той част от симптоматиката, която трябва да „светне червената лампа“ за задължителна консултация. При съмнения за бактериална инфекция, дори да не е сигурно, че е коклюш, е добре да се направи изследване – кръвна картина, „защото започването и провеждането на антибиотично лечение в катаралния период при коклюша намалява възможността от усложнения и съкращава времето на боледуване, т.е. антибиотичното лечение в първоначалния етап има своя положителен ефект“, коментира д-р Димов.
По отношение ускоряването на предстояща след около година реимунизация на дете, педиатърът изрази личното си мнение, че не е необходимо. „Никъде не съм срещал препоръки да се избързва с реимунизацията“, допълни още той. Трябва да се знае, че имунизацията срещу коклюш не предотвратява заболяването. Тя може да облекчи протичането на заболяването, а не да предотврати самото заболяване. Така че дори и да си поставите реимунизацията по-рано, това няма да ви предпази от възможността да се разболеете. Не намирам голяма логика в това да се избързва с една година, ако предишните имунизации на детето са направени по календар“, аргументира се д-р Димов. Заболяването е опасно за малките бебета, чиито майки не са боледували и които още не са имунизирани. Затова сега се предприема изтегляне по-рано на ваксинирането с комбинираната ваксина, включително срещу коклюш, защото кърмачетата са най-уязвимата групаТези, които са пропуснали по някаква причина да си поставят ваксината или реимунизацията, да го направят, защото рисковете не са малки“, категоричен беше д-р Димов. Той допълни и че хора, които имат някакви хронични болести не е лошо също да се имунизират, „защото рисковете от една такава инфекция биха били също високи“.
Най-добрата превенция е да се избягват контакти, както и всички добре познати ни вече от ковид пандемията хигиенни превантивни мерки. 
Повече можете да чуете н прекачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51