Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 плажа в Северна Гърция са отличени със "син флаг"

Снимка: Blueflag bg

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени с т.нар. "Син флаг".

Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Картата на гръцките "Сини плажове" показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на северния полуостров Халкидики. Това са 104 плажни ивици екологично чисти.

В северната част на Гърция, където предпочитат да почиват българските туристи с почетен знак, са 10 плажа в Кавала, 2 в Александруполис, до Комотини - 4 плажа и още толкова до Ксанти.

От островите, както се очакваше, с най-много награди са плажовете на остров Крит, който и по територия е най-големият гръцки остров.

На остров Корфу има 22 награди за чисти плажове, докато в област Атика са 17.

Остров Кефалоня също не отстъпва с 16 сини флага.

От гръцкото министерство на туризма подчертават, че наградата се присъжда на плажове, които поддържат строги екологични критерии, като отговарят на всички изисквания за безопасност и достъпност.

Южната ни съседка се нарежда на престижното второ място в класацията от 51 държави. Първа е Испания, а България е на 27-о място с 22 плажа със "Син флаг". Най-голям брой от чистите плажове в Гърция се намират на предпочитания за лятна почивка от много българи полуостров Халкидики.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Марко Тотев, подпийнал, без книжка, удари полицейски патрул

Неправоспособен водач, употребил алкохол, ударил патрулен автомобил при опит да избегне полицейска проверка. Инцидентът е станал около 23,30 часа на 15 юни по пътя между селата Аврен и Черничево. Полицейски служители подали знак за спиране на лек автомобил „Сеат“. Водачът направил опит да заобиколи полицейската кола и се блъснал в калника. При..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Мъж наби жена, попадна в ареста

За нанесен побой на жена 54-годишен е задържан в РУ-Крумовград. Инцидентът е станал на 14 юни около 17 часа в село Метлика. Мъжът предизвикал скандал и нанесъл удари на жената, с която съжителства. По случая е започната проверка по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство.

публикувано на 17.06.24 в 10:32

От 1 август започва кандидатстването за едногодишно обучение в САЩ

Завърна се българската група гимназисти, участници в програмата за културен и академичен обмен Youth Exchange and Study (YES) 2023-2024. 19 ученици посещаваха през изминалата учебна година американско училище и живяха в приемни семейства в продължение на 10 месеца. На 6 и 7 юли те ще споделят своя опит. Програма YES е реализирана от Американски съвет..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Въвеждат нов образец на лична карта

Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Сред първите, подали заявление за новия документ, бе и вътрешният министър..

публикувано на 17.06.24 в 09:55
Президентът Румен Радев

Президентът свиква новоизбраното Народно събрание

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която..

публикувано на 17.06.24 в 09:46

Очаква ни слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд временни увеличения на облачността ще има над централните райони от Дунавската равнина, а след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са предимно..

публикувано на 17.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Закъсал автобус с туристи стои часове в жегата по пътя Кърджали-Хасково

Закъсал автобус с туристи стоя часове в жегата на пътя Хасково-Кърджали на разклона за село Черна скала. Транспортът с перничани, които били на екскурзия до Смолян, претърпял инцидент по пътя и се върнал в Златоград, за да "уж отремонтират автобуса", по думи на пътник. След Кърджали обаче закъсват. Репортер на радио Кърджали разговаря с..

публикувано на 16.06.24 в 18:47